Vogels spotten in de Biesbosch

18 februari 2011 om 00:00 Nieuws

DORDRECHT - Ook in de winter zijn er volop vogels te spotten in de Biesbosch. In februari en maart houdt het Biesboschcentrum Dordrecht vaar- en wandelexcursies voor iedereen die houdt van vogels en een winterse tocht in de natuur.

Aan de noordkant van de Hollandse Biesbosch bevindt zich een bijzonder stukje nieuw natuurgebied, namelijk De Ruigten bezuiden den Peerenboom. Dit voormalige landbouwgebied is in 2007 terug gegeven aan de natuur. Sindsdien heeft het getij er weer vrij spel. Daarmee is het een uitstekend foerageergebied geworden voor vele soorten vogels. Er verblijven talloze kolganzen, brandganzen en grauwe ganzen en diverse eendensoorten, zoals de smient, de wintertaling en de grote zaagbek. En in 2009 is er zelfs regelmatig de majestueuze zeearend waargenomen.

Vaarwandeltocht Wintervogels in de ‘Ruigten’ biedt de kans om dit unieke wetland te bezoeken. Deelnemers varen er met fluisterboot De Halve Maen in drie kwartier naartoe en maken vervolgens een stevige winterse wandeling van anderhalf uur onder leiding van een natuurgids. Stevige schoenen en warme kleding wordt aanbevolen. Terug aan boord kan men zich warmen aan een glaasje glühwein of een beker warme chocolademelk.

De tocht Wintervogels in de ‘Ruigten’ vindt plaats op zaterdag 26 februari van 10.30 tot 13.30 uur. De kosten bedragen € 15,80 voor volwassenen en € 11,85 voor kinderen t/m 12 jaar en 65-plussers. Glühwein en chocolademelk zijn bij de prijs inbegrepen.

Wél vogels spotten, maar liever aan boord blijven van fluisterboot de Halve Maen kan met de Vroege Voorjaarstocht. Deze tocht vaart twee uur door de Biesbosch en gaat op zoek naar uit het zuiden teruggekeerde trekvogels. Voor de afvaart is er aan boord een inleiding door een natuurgids over de vogels die in het vroege voorjaar gespot kunnen worden in de Biesbosch. Warme kleding en verrekijker meenemen wordt van harte aanbevolen. Voor wie geen eigen verrekijker heeft, is er een telescoop aan dek. Aan boord in de salon wordt een kop soep geserveerd. De Vroege voorjaarstocht is geschikt voor minder validen. De Halve Maen is volledig toegankelijk voor rolstoelen.

De Vroege Voorjaarstocht vindt plaats op zondag 27 februari, zondag 6/13/20/27 maart en woensdag 2 maart van 12.30 tot 15.00 uur. De kosten bedragen € 14,60 voor volwassenen en € 11,00 voor kinderen t/m 12 jaar en 65-plussers. Soep is bij de prijs inbegrepen.

Opgeven kan bij Biesboschcentrum Dordrecht, Baanhoekweg 53, Dordrecht, tel. (078) 630 53 53, e-mail info@biesbosch.org. Zie ook www.hollandsebiesbosch.nl.

advertentie
advertentie