Voetballen in de stad van Messi

23 februari 2011 om 00:00 Nieuws

Valérie (15) op

trainingskamp

naar Barcelona

SLIEDRECHT – Barcelona: de stad van voetballers Messi, Xavi en Iniesta. Al is ze nog wat minder bekend dan deze mannen, de Sliedrechtse Valérie Dekker mag zich binnenkort ook in het rijtje scharen van voetballers die in de Spaanse hoofdstad hebben gevoetbald. Samen met een aantal ploeggenoten van voetbalacademie SteDoCo reist de 15-jarige voetbalster donderdag 24 februari af naar het Spaanse voetbalparadijs. Voor een trainingskamp én een wedstrijd tegen een team van FC Barcelona.

Door Ariënne Megchelsen

Al van jongs af aan is Valérie gek op voetbal. ,,Als klein meisje liep ze al op het grasveldje achter ons huis tussen de jongens te voetballen”, vertelt haar moeder Juliette. ,,En dan nog het liefst met grote jongens. Ze was absoluut niet bang.” De passie voor voetbal bleef bij Valérie. Ze sloot zich aan bij VV Sliedrecht en ontwikkelde zich daar verder. Dat ze talent had, werd ook gezien door de scouts van SteDoCo die drie jaar geleden bij de club kwamen kijken. Ze selecteerden Valérie om een verdere opleiding te volgen op de voetbalacademie in Hoornaar. Daar had het jonge voetbaltalent wel oren naar, en sindsdien wordt ze vier keer per week op en neer gereden door haar ouders om op de academie te trainen. ,,SteDoCo is een toonaangevende vereniging op het gebied van voetbal”, vertelt Juliette. ,,Voetbalsters uit de regio Breda – Rotterdam – Tiel – Oss komen hierheen om een goede opleiding te krijgen.” De missie van SteDoCo is om ‘talentvolle jonge voetbalsters uit de regio de mogelijkheid te bieden zich op voetbalgebied optimaal te ontwikkelen om zo de voetbalsport op het hoogste niveau te kunnen beoefenen’, vertelt de vereniging op hun site.

,,Zo’n schema heeft best wel wat gevolgen voor een kind”, vertelt Juliette. ,,Valérie volgt naast de trainingen natuurlijk ook gewoon onderwijs. De school moet er in de eerste plaats mee instemmen dat ze zoveel tijd aan voetbal besteedt. Valérie zit op het Griendencollege, en daar werken ze gelukkig goed mee. Het vraagt van een kind heel veel structuur om aan topsport te doen.” Valérie is het ermee eens dat het trainen weleens veel is, maar ze vindt het vooral ‘heel erg leuk’. ,,Ik vind het geweldig om te scoren. Ik ben zelf namelijk aanvaller. Het samenwerken met een team vind ik ook erg leuk.”

Toen de vereniging met het idee kwam om een trainingskamp in Barcelona te organiseren, hoefde Valérie dan ook niet lang na te denken: ze wilde graag mee. Samen met nog 23 meiden (het complete D-team en een aantal C-speelsters) is ze tot maandag in Barcelona. ,,Onze eigen trainer, Rob Verweij, gaat mee. We zullen vooral heel veel gaan trainen, maar we spelen ook een wedstrijd tegen een team uit Barcelona.” Valéries eigen grote voorbeeld in de voetbalwereld speelt overigens niet bij FC Barcelona. ,,En nee, het is ook geen vrouw”, lacht ze. ,,Mijn favoriet is Cristiano Ronaldo. Hij speelt bij Real Madrid. Ik zou heel graag nog eens bij een training van hem gaan kijken.” Maar voor Juliette is vooral haar eigen dochter de grote ster. ,,We zijn heel erg trots op haar. We hopen dat het haar lukt om de voetbaltop te bereiken.”

Valéries trainer houdt in Barcelona een weblog bij voor ouders en andere geïnteresseerden. Wie de belevenissen van de voetbalsters wil volgen, kan kijken op de academisite: www.voetbalacademiestedoco.nl.

advertentie
advertentie