'Luisteren naar je pen' tijdens de Boekenweek in bibliotheek Sliedrecht

25 februari 2011 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Mensen met een verhaal staan centraal in de 76ste Boekenweek van 16 tot en met 26 maart. Het thema is Curriculum Vitae: geschreven portretten. Ook bibliotheek Sliedrecht besteedt hier aandacht aan. Op woensdag 23 maart geeft Anja van der Starre (Sliedrecht, 1967) een workshop 'Luisteren naar je pen'.

Door: Priscilla Sharon Thé

Wat is het verhaal van Anja van der Starre?

,,Mijn verhaal heeft alles met mensen te maken. Ik houd van mensen, het liefst in hun meest pure vorm. Wat anderen beweegt, daar ben ik altijd nieuwsgierig naar. Na jaren te hebben gewerkt als communicatieadviseur, waarbij de resultaten belangrijker bleken dan de mensen, begon het werk me tegen te staan. In mijn huidige werk als coördinator in een hospice en mijn bureau Schrijf je Wijs kan ik me veel meer direct op mensen richten. Schrijven is hierbij een belangrijk instrument. Dat is denk ik typisch Anja: kijken hoe ik mijn eigen talenten het best kan inzetten om de wereld een heel klein stukje mooier te maken."

U bent initiatiefnemer van de website Merwedegijzelaars. Vertel….

,,Van origine ben ik een Sliedrechtse. Mijn vader Bas was een van de Merwedegijzelaars; een groep van honderden jonge mannen uit deze regio die op 16 mei 1944 bij een grote vergeldingsrazzia werd opgepakt. Hij is via Kamp Amersfoort in Duitsland terecht gekomen waar hij in een oude zoutmijn tewerkgesteld werd. In juni 1945 keerde hij zwaar ondervoed en met tuberculose thuis terug. Het heeft bijna tien jaar geduurd voordat hij enigszins hersteld was."

,,Ik ben opgegroeid in een gezin waar de oorlog onbewust altijd een heel grote plek innam. Op latere leeftijd ben ik me gaan verdiepen in de geschiedenis van mijn vader en de andere gijzelaars. Er was nooit eerder echt aandacht besteed aan deze ingrijpende gebeurtenis die een stempel heeft gedrukt op veel gezinnen in Sliedrecht, Hardinxveld-Giessendam en Werkendam. Mijn vader leefde toen helaas niet meer, maar ik heb nog wel met veel andere mannen gesproken die destijds werden opgepakt. Dat waren inmiddels allemaal tachtigers. Steeds weer was ik onder de indruk van het verhaal dat ze me vertelden."

,,Nadat ik in 2005 een bezoek had gebracht aan het gebied in voormalig Oost-Duitsland waar mijn vader gevangen zat, besloot ik dat ik iets met de geschiedenis moest doen. In december 2005 is www.merwedegijzelaars.nl online gegaan. Het is een digitaal monument en in die zin een eerbetoon aan alle slachtoffers van de razzia van 16 mei 1944."

Tijdens de Boekenweek geeft u de workshop 'Luisteren naar je pen'. Waar gaat deze workshop over?

,,Het is mijn bedoeling de deelnemers een voorproefje van de cursus 'Luisteren naar je pen' te geven. In deze cursus leer je wat je pen over jou te vertellen heeft. Je eigen levensverhaal is de innerlijke bron waar je uit put. Verrassende en inspirerende schrijfoefeningen leiden naar een spoor van fragmenten, die bewust of onbewust in je leven. Schrijfervaring is niet nodig. In de workshop behandel ik de basis van het creatief dagboekschrijven in vogelvlucht. Hopelijk smaakt het naar meer."

'Luisteren naar je pen' is vooral gericht op vrouwen. Zijn mannen ook welkom?

,,Ervaring heeft geleerd dat vrouwen eerder met elkaar over zichzelf durven te schrijven dan wanneer er een man bij is. Ik heb er dan ook bewust voor gekozen de cursus alleen aan vrouwen te geven. Maar als ik een groep mannen heb die de cursus willen volgen: prima, dan ga ik die uitdaging graag aan."

,,Voor de toekomst heb ik zelfs plannen de cursus speciaal te ontwikkelen voor kankerpatiënten. Wie met kanker te maken heeft (gehad), weet hoe ingrijpend dit is. Het kan helend werken je verdriet, woede en angsten aan het papier toe te vertrouwen, maar niet iedereen weet hoe je dat moet aanpakken. 'Luisteren naar je pen' zou ook hier handvatten kunnen bieden. Uiteraard zijn in een dergelijke cursus zowel mannen als vrouwen welkom."

advertentie
advertentie