'Ik dacht het speelgoed was'

1 maart 2011 om 00:00 Nieuws

Jan Stuij heeft

30 jaar granaat

in schuur

SLIEDRECHT - Sliedrechter Jan Stuij, bekend in het Baggerdorp door zijn jaarlijks uitbundig versierde kersthuis aan de Hugo de Grootstraat, had dertig jaar lang een mortiergranaat op scherp liggen in zijn schuur. De opruimingsdienst heeft het explosief maandagochtend in een kist met zand afgevoerd en elders in Sliedrecht tot ontploffing gebracht.

,,Vorige week ben ik met het opruimen van mijn schuur een mortiergranaat tegengekomen waarvan ik niet meer wist dat ik hem nog had liggen. Waarschijnlijk heb ik hem ongeveer dertig jaar geleden hier in de wijk gevonden. Ik dacht toen dat het gewoon speelgoed was en heb 'm daarom in de schuur gelegd", herinnert Jan Stuij, ook wel 'Kerstman Jan', zich vaag. ,,Toen ik 'm laatst terugvond liet ik het ding aan mijn achterbuurman zien en die dacht eerst dat het om een grap ging. We zijn gaan zoeken op internet en kwamen wat plaatjes tegen. Toen kwam ik erachter dat het toch wel serieus was en zijn we gaan bellen naar de politie die dringend verzocht niet meer in de schuur te komen. Dat kwam slecht uit omdat ik daar net aan het schilderen was."

De bomexpert kwam diezelfde avond nog langs en twijfelde, waarop hij de explosieve opruimingsdienst inschakelde. Die bracht maandag een bezoek aan de Hugo de Grootstraat bevestigden dat het een Duitse mortiergranaat uit de oorlog was. Hij was afgevuurd maar niet afgegaan en stond dus op scherp.

Erg geschrokken is de nuchtere Sliedrechter niet. ,,Ach, we hebben wat lopen dollen met dat ding. Maar achteraf realiseer je je wel dat het best gevaarlijk was, ja."

advertentie
advertentie