Samen eten met buurtgenoten

1 maart 2011 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - ‘Samen eten is olie voor de vriendschap’, zei de Vlaamse schrijver Felix Timmermans eens. De Sliedrechtse vrouwen Rieke van Valen en Venez Kruijer zijn het roerend met hun zuiderbuur eens. Ze organiseren daarom samen met het Rode Kruis een ontmoetingsmaaltijd. ,,Samen eten is heel gezellig. Het is de bedoeling dat mensen elkaar tijdens de maaltijd leren kennen en dat er zo mooie contacten tussen Sliedrechters ontstaan”, aldus Rieke.

Door Ariënne Megchelsen

Rieke liep al jaren met het idee om een ontmoetingsactiviteit te organiseren voor mensen tussen de twintig en vijftig jaar. ,,Voor jongeren wordt er veel georganiseerd, voor ouderen ook, maar voor de leeftijdsgroep daartussen is er weinig waar je elkaar kunt ontmoeten.” Lange tijd was het echter lastig om de juiste ruimte en mensen te vinden om een maaltijd op poten te zetten. Tot ze stuitte op een folder van het Rode Kruis. Rieke zocht contact, en de organisatie was meteen enthousiast voor haar idee. ,,Een ontmoetingsmaaltijd past goed in onze doelstellingen als Rode Kruis”, vertelt Elma Tolenaars, medewerkster bij de Sliedrechtse afdeling. ,,En wij hebben bovendien een gebouw, de keuken en de vrijwilligers waar Rieke en Venez gebruik van kunnen maken.” De ontmoetingsmaaltijd is gekoppeld aan de nationale vrijwilligersactie ‘NL Doet’. Op de site van de actie kunnen vrijwilligers uit Sliedrecht zich aanmelden om mee te helpen met de maaltijd. ,,We hebben mensen nodig voor de inkoop van het eten, het voorbereiden, het bedienen van de maaltijd en de afwas. Het is de bedoeling dat deze maaltijd een start is voor meer van dit soort activiteiten, dus we hopen dat er vrijwilligers zijn die het vaker willen doen.”

Venez en Rieke denken dat er veel mensen in Sliedrecht zijn die behoefte hebben aan meer sociale contacten. ,,Niet alleen als je in je eentje bent, maar ook als je getrouwd bent is het leuk om mensen uit je omgeving te leren kennen. Daar is deze maaltijd ook specifiek op gericht: buurtgenoten met elkaar in contact brengen.”

,,De mens is gemaakt voor relaties”, vindt ook kok Venez. ,,Je hebt tegenwoordig Hyves en Facebook, maar dat zijn arme vriendschappen. Je kunt wel een paar honderd vrienden hebben op Hyves, maar dat zijn allemaal verre vrienden. Het is juist goed om mensen te ontmoeten die in dezelfde situatie zitten als jij.” Venez heeft naar eigen zeggen een heerlijk driegangendiner bedacht voor 18 maart, ‘maar wat het precies wordt, vertel ik nog niet’. Haar moeder was chef-kok en zelf kookt Venez vaak voor zieke mensen. ,,Het is een hobby van me. Ik hoor vaak dat ik goed kan koken, dus hopelijk bevalt de ontmoetingsmaaltijd ook goed.”

Het diner kost 5,50 euro en bestaat uit drie gangen, een drankje en koffie en thee na de maaltijd. Het vindt plaats op vrijdag 18 maart van 18.00 uur tot 21.00 uur in het Rode Kruisgebouw, Jacob Catsstraat 2 in Sliedrecht. Opgeven kan tot 16 maart per telefoon (06-22631144) of via e-mail (ontmoetingsmaaltijd@hotmail.com). Opgeven als vrijwilliger kan via de site www.nldoet.nl.

advertentie
advertentie