Lezing over ‘Kaperbloed en koopmansgeest’

8 maart 2011 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - De Historische Vereniging Sliedrecht heeft mevrouw Dr. J. E. Korteweg uitgenodigd op donderdag 17 maart een lezing te geven met als titel: ‘Kaperbloed en koopmansgeest’. Mevrouw Korteweg is maritiem historica en schreef op dat gebied het proefschrift ‘Hollands Glorie’ over de zeesleepvaart, ‘Kaperbloed en koopmansgeest’ over de geschiedenis van de kaapvaart en ‘De Admiraal’ over Michiel de Ruyter.

Haar lezing zal dit keer gaan over de geschiedenis van de kaapvaart. De kaapvaart is het inhuren van particuliere schepen door de overheid voor oorlogsdoeleinden, waarbij onder strenge voorwaarden vijandelijke koopvaardijschepen mochten worden veroverd. De opbrengst van de verkoop van de veroverde goederen was grotendeels voor de kaper zelf. De schippers moesten beschikken over een kapersbrief die werd afgegeven door één van de Nederlandse Admiraliteiten in naam van de Staten-Generaal of Prins van Oranje. Een mooi voorbeeld is Admiraal Piet Hein als hij in 1628 het jaarlijkse zilvertransport naar Spanje bij Cuba weet buit te maken (11,5 miljoen Hollandse guldens).

Mevrouw Korteweg zal inzicht geven in de manier waarop de kaperschepen te werk gingen, wat de opbrengsten waren, de verdere regulering en uiteindelijk de afschaffing van de kaapvaart. Een lezing met smeuïge verhalen, maar ook worden er lijnen getrokken naar de moderne piraterij.

Locatie: het Griendencollege in Sliedrecht. Aanvang: 19.30 uur.

advertentie
advertentie