Kraanvogels vliegen massaal over de Biesbosch

9 maart 2011 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Bezoekers van de Biesbosch waren dinsdag getuige van enorme slierten kraanvogels (Grus grus) die de hele dag over het gebied vlogen. Het is voor het eerst dat deze trompetterende vogels in het voorjaar zo massaal in het westen van Nederland zichtbaar zijn.

Kraanvogels overwinteren traditiegetrouw in Midden-Frankrijk en Spanje. Tussen half februari en half maart, als de temperaturen stijgen, vliegen ze richting hun broedgebieden in Noord- en Oost-Europa.

De trek van kraanvogels is massaal: ze vertrekken grotendeels tegelijk. Een klein deel van die terugtrek is normaliter waarneembaar in Oost- en Zuidoost-Nederland. In een periode met langdurige oostenwind kan het voorkomen dat de vogels ook naar het westen van Nederland verwaaien en dat was gisteren het geval. In totaal zijn er ruim 270 kraanvogels waargenomen boven de Biesbosch, verdeeld over vele groepen, waarvan de grootste groep 54 vogels betrof.

Dat was een extra attractie voor de vele bezoekers die dinsdag vanwege het mooie weer en de voorjaarsvakantie in het zuiden in de Biesbosch waren. Wandelaars en fietsers maar ook professionele vogelaars keken hun ogen uit toen de lange slierten met trompettergeschal over de Biesbosch waaiden.

De trek van de kraanvogels toont aan dat de lente in aantocht is. Vanaf nu kan men ook weer echte zomervogels in de Biesbosch opwachten. Zo werd gisteren een zingende tjiftjaf waargenomen en zal het niet lang meer duren totdat de eerste blauwborst de rietgorzen in de Biesbosch weer siert.

advertentie
advertentie