Marijke Smouter 'vergroeid' met welzijnswerk

11 maart 2011 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - ,,Ik heb het gevoel dat ik mijn hele leven heb gewerkt", zegt Marijke Smouter. Daar komt nu toch echt een einde aan: op 31 maart neemt zij met een openbare receptie afscheid. Ze zal het werk gaan missen, maar ze vindt het nu ook wel genoeg. ,,De leeftijd (62, red.) gaat meespelen, de flexibiliteit vermindert en de computer werd niet bepaald mijn grootste vriend."

Marijke begon op haar 16de bij de afdeling Sociale Zaken van de gemeente Sliedrecht als secretaresse. Zij behaalde haar diploma MBO Sociale Dienstverlening in de avonduren en na een aantal jaren als bijstandsmaatschappelijk werker, ging zij vanaf 1975 in 'De Schalm' als assistent-projectleider aan de slag, gevolgd door de functie van maatschappelijk werkster bij de indicatiecommissie. De geboorte van haar zoon Ben zorgde voor een tijdelijke onderbreking, maar al snel vervolgde ze haar loopbaan en steeds weer in de dienstverlening. Ze werkte in Meerkerk, Sliedrecht, Papendrecht, Hardinxveld en Hendrik-Ido-Ambacht totdat ze 2004 definitief in Sliedrecht neerstreek en daar tot op de dag van vandaag als Ouderenadviseur bij de Stichting Welzijnswerk Sliedrecht functioneerde. ,,Ik heb altijd mogen werken", zegt Marijke, waarbij ze de nadruk op 'mogen' legt. ,,Het waren soms maar kleine baantjes maar ik had wel altijd werk."

Welke functie ze ook uitoefende, in de ogen van Marijke was het ook altijd leuk werk. ,,Je kunt iets voor mensen betekenen. Zij komen met allerlei vragen naar het spreekuur; vragen over vervoer, voorzieningen, huisvesting, financiën, medische zorg, huishoudelijke hulp, alarmering et cetera. Soms heb je daar niet direct antwoord op, maar dan is dat op te zoeken. Ook kun je verwijzen naar een andere hulpverlenende instantie." Marijke verleende zo veel praktische hulpverlening, maar was ook vaak een luisterend oor. ,,Mensen, zeker ook ouderen, willen hun verhaal kwijt, vertellen wat ze op hun hart hebben. De dienstverlening is een steeds grotere rol gaan spelen binnen de Stichting Welzijnswerk Sliedrecht en binnen zo'n dynamische instelling ben je dan steeds met iets anders bezig."

Hoe het leven er na deze lange carrière van 46 jaar er voor haar uit gaat zien weet ze nog niet. ,,Eerst thuis maar eens wat structuur aan gaan brengen en mijn leven een nieuwe richting geven. Rustig nadenken wat ik wil. Weer contacten aanhalen en nieuwe contacten leggen. Gelukkig praat ik nogal makkelijk dus dat zal niet zo'n probleem zijn. Maar hoe ik mijn leven nu ga inrichten weet ik nog niet. Daar neem ik de komende maanden de tijd voor. Ik houd van museumbezoek en daar ontmoet je vanzelf mensen. Of ik vrijwilligerswerk ga doen en in welke vorm heb ik nu nog niet bepaald."

Marijke gaat eerst maar eens afscheid nemen met een 'dubbel gevoel' zoals ze het noemt. Iedereen die afscheid wil nemen van Marijke is op donderdag 31 maart tussen 15.30 en 16.30 uur van harte welkom in 'De Reling'. Aanmelden kan bij Joke Brouwer via 0184 416729.

Foto: Marijke Smouter: ,,Na 46 jaar welzijnswerk is het goed zo."

advertentie
advertentie