Symposium biodiversiteit in de Drechtsteden

18 maart 2011 om 00:00 Nieuws

DRECHTSTEDEN - Bloemrijke tuinen, natuurvriendelijke oevers, verbindingszones voor insecten en andere dieren, verbetering waterkwaliteit zijn enkele ideeën om biodiversiteit in de stad te bevorderen. Donderdag 17 maart stond Duurzaamheidscentrum Weizigt in het teken van biodiversiteit: het belang van een grote variatie in plant- en diersoorten voor onze leefomgeving. De bijeenkomst werd gehouden in Koetshuis Weizigt.

Diverse deskundige sprekers hielden inspirerende presentaties over het belang van biodiversiteit voor de kwaliteit van leven en welzijn. Marijke Vos, oud-wethouder Amsterdam en lid Taskforce Biodiversiteit legde de nadruk op noodzakelijke samenwerking, zowel wereldwijd als op lokaal niveau. Halvering van de ecologische voetstap is een vereiste om biodiversiteit in stand te houden. De Dordtse wethouder Duurzaamheid Harry Wagemakers, vertaalde biodiversiteit naar de situatie in de Drechtsteden. Duurzaamheid staat in Dordrecht hoog op de politieke agenda. Door het aanleggen van een ecologische verbindingszone tussen het Halmaheiraplein en de Twintighoeveweg, het duurzaam beheren van bermen en natuurontwikkeling te combineren met woningbouw zoals plan Tij, hoopt Dordrecht de biodiversiteit in de stad te vergroten. Communicatie met de burgers, als het hun woonomgeving betreft, is daarbij uitgangspunt.

Spreker Arie Koster, specialist Biodiversiteit in de stedelijke omgeving, bracht in zijn presentatie biodiversiteit in de praktijk. Het aanleggen van een gevarieerde begroeiing, rekening houdend met voedsel, beschutting en nestplaatsen komt een gezonde biodiversiteit ten goede en houdt die in stand. Tijdens twee workshops stelden de deelnemers aan de hand van concrete voorbeelden een actieplan op voor zowel de natuurlijke als de stedelijke omgeving in de Drechtsteden.

advertentie
advertentie