Acht Sliedrechters gaan pastorie bouwen in Botswana

18 maart 2011 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Na ruim twee jaar voorbereiding kan het aftellen beginnen. Acht jonge Sliedrechters vertrekken begin juli voor vier weken naar Botswana om daar een pastorie te bouwen voor de San-mensen, vroeger ook wel Bosjesmannen genoemd. In die voorbereidingstijd hebben ze diverse acties gehouden om het benodigde bedrag van liefst 15.000 euro bij elkaar te sprokkelen. De teller staat nu al bijna op de 13.000 euro en het laatste beetje moet vrijdag 8 april opgehaald kunnen worden tijdens de afsluitende actie: een concertavond in de Eben-Haëzerkerk van Sliedrecht. Ariënne Megchelsen en Rianneke Bulder vertellen namens de groep van acht meer over het project.

Peter Schoonderwoerd, Sander Zanen, Erwin Zanen, Claudia Kooistra, Gerjan Megchelsen, Eline Megchelsen, Ariënne Megchelsen en Rianneke Bulder kennen elkaar van de Jeugdvereniging Samuël van de Eben Haëzerkerk. Samen vatten ze twee jaar geleden al het plan op om naar Botswana te gaan, waar een project loopt dat vanuit hun kerk gesteund wordt. ,,In Botswana is het Nederlandse echtpaar Visser al zo'n twintig jaar bezig met evangelisatie", vertelt Ariënne Megchelsen. ,,Ze hebben de bijbel vertaald in de taal van de San, een zogenaamde kliktaal waar niet eens schrift voor bestond. De Vissers hebben dus eerst schrift voor deze taal ontwikkeld en toen de bijbel vertaald. Uiteraard krijgen de San ook onderwijs in deze taal, zodat ze bijbel daadwerkelijk kunnen lezen."

Op de vraag of de Bosjesmannen daar wel op zitten te wachten knikken Ariënne en Rianneke met stelligheid. ,,Vanuit hun eigen geloof zijn de San-mensen opgegroeid met de overtuiging dat God hen vervloekt heeft en dat ze daarom op zo'n onmogelijk stukje droog land leven. Als je dan met het verhaal komt dat de God van de christenen ieder mens liefheeft is dat voor hen eerst moeilijk te geloven. Maar als ze dat gevoel eenmaal binnenlaten bloeien ze helemaal op, hebben de mensen die daar werken ons verteld", aldus Ariënne.

Na jaren evangelisatie is de Christelijke kerk in West-Botswana een feit en heeft de gemeente een eigen Afrikaanse predikant. Een pastorie voor hem is er echter nog niet en daar hebben de acht van JV Samuël zich middels diverse acties sterk voor gemaakt. Ariënne: ,,We begonnen met een oliebollenactie in 2009 die we eind 2010 herhaald hebben. Dat bracht samen al 5300 euro op. Daarna hebben we een sponsorfietstocht gehouden, waarbij we zo'n 450 kilometer door Nederland hebben gefietst in ploegen." ,,Heel leuk maar heel vermoeiend", vult Rianneke aan. ,,Het was gelukkig wel de moeite, want van te voren hadden we alle leden van onze kerk opgebeld met het verzoek ons te steunen en dat leverde ons 3300 euro op."

Aangevuld met enkele royale schenkingen van particulieren en de opbrengst uit kleinere acties als computercursussen, symbolische bouwstenen verkoop en een inzameling van statiegeld staat er nu al bijna 13.000 euro op de teller. ,,We hebben 15.000 euro nodig. 7000 voor de bouw van de pastorie en 8000 voor onze acht tickets. Onze reis kost namelijk 1500 euro per persoon voor ticket en verblijfkosten en aangezien we allemaal nog student zijn kunnen we zelf niet meer dan 500 uit eigen zak er in steken."

De groep verwacht op de slotavond van alle acties, vrijdag 8 april, de laatste benodigde euro's in te kunnen zamelen. ,,In onze Eben-Haëzer kerk houden we om 20.00 uur een concertavond in het teken van Pasen. Geen kerkdienst maar een mooie muzikale avond toegankelijk voor iedereen die van klassieke muziek houdt", benadrukt Rianneke. Het schoolorkest van het Rotterdamse Wartburgcollege locatie Guido de Brès levert gratis muzikale medewerking en zal klassieke stukken spelen van Händel tot Charpentier. Rianneke levert zelf ook een bijdrage met haar moeder. Beiden spelen dwarsfluit en brengen een Jerusalemmedley ten gehore en het paaslied 't Is middernacht. Ook zal er veel samenzang zijn. De entree is gratis, maar na afloop wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd voor het Botswana-project van JV Samuël.

Met deze concertavond sluiten de acht hun acties af en kunnen ze zich volledig gaan richten op de reis. ,,Het is natuurlijk best spannend. We zitten middenin de Kalahariwoestijn en we zullen een heel primitief onderkomen hebben bij de locals of in tenten. Dat wordt allemaal door de ondersteunende organisatie Dienstverlening Jongeren Wereldwijd geregeld. Zij geven ons ook tips ter voorbereiding: over de koude nachten, het eenvoudige eten, dat we geen elektriciteit hebben en dus ook geen of moeilijk contact met de buitenwereld zullen hebben, dat we veel armoede zullen zien", somt Ariënne op. ,,En dat we moeten passen voor schorpioenen", vult Rianneke aan. ,,Dus 's ochtends niet zomaar in dichte schoenen stappen."

De bouw van de pastorie zal drie weken in beslag nemen. Daarna gaan de acht Sliedrechters nog een weekje op safari naar een natuurpark in Botswana. Ariënne: ,,Dan hebben we toch ook nog een beetje vakantie."

Meer info op: www.jvsamuelnaarafrika.tk.

advertentie
advertentie