Dordtse raad neemt motie over DMH aan

23 maart 2011 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - De gemeenteraad van Dordrecht heeft het Dordtse college dinsdagmiddag opgedragen de provincie te verzoeken een rapport op te stellen over alle stoffen die sinds 2002 zijn gestort op de Derde Merwedehaven en de mogelijke risico's voor de omgeving. Deze rapportage moet in mei - voorzien van een ter zakenkundig oordeel - worden voorgelegd aan de raad.

Zo staat het verwoord in de motie die door de oppositiepartijen was aangedragen en raadsbreed werd ondersteund. De aangenomen motie was een verzwakte versie van een eerdere motie die de oppositie had ingediend. Daarin werd aangestuurd op een onafhankelijk forensisch onderzoek. Verschillende partijen in de Sliedrechtse gemeenteraad hebben daar vorige week tijdens de opiniërende raadsvergadering ook voor gepleit. In die vergadering werd gediscussieerd of Sliedrecht wel of niet moet optrekken met Dordrecht, die een gematigde houding aanneemt.

Burgemeester Martin Boevée gaf de raad het advies mee het interpellatiedebat in Dordrecht af te wachten. Nu dit debat heeft plaatsgevonden en bovengenoemde motie het resultaat is zal Sliedrecht zichzelf de vraag moet stellen of ze op basis van deze motie instemt met een gezamenlijke brief aan de provincie - iets wat Dordt graag zou willen - of dat ze haar eigen koers vaart. VVD, PvdA en PRO Sliedrecht willen stevig inzetten. CDA en SGP/ChristenUnie zien meer heil in strategische keuzes. Gisteravond zijn de fractievoorzitters in beraad gegaan met de burgemeester. Bij dit overleg waren ook het burgerinitiatief en Stichting Werkgroep Derde Merwedehaven betrokken. Zij hebben zich al in harde bewoordingen uitgelaten over de enorme hoeveelheid afbesthoudend afval dat de afgelopen acht jaar onverpakt is gestort zonder dat de provincie daarop heeft gehandhaafd en zien niets in het verzoek dat in de Dordtse motie is verwoord. ,,Je laat de slager zijn eigen vlees keuren", aldus Leo van Andel van de werkgroep. Hij hoopt dat de gemeente Sliedrecht wel inzet op een onafhankelijk forensisch onderzoek.

advertentie
advertentie