Bedrijven en overheid Drechtsteden vinden elkaar

25 maart 2011 om 00:00 Nieuws

DRECHTSTEDEN - Ondernemers, collegeleden en raadsleden uit de Drechtsteden luisterden woensdagmiddag in het Dordrechts Museum naar drs. Loek Hermans. Zijn lezing over de Nederlandse economie en zijn adviezen aan de Drechtsteden leidden tot een gesprek tussen regionale overheid en bedrijfsleven.

,,Het MKB vormt de ruggengraat van de Nederlandse economie", aldus Hermans. Hij is, na jaren voorzitterschap van het MKB Nederland, nu voorzitter van UEAPME, de Europese federatie van MKB-organisaties. ,,Weinigen realiseren zich hoe belangrijk het MKB daadwerkelijk is, zo ook in de Drechtsteden." Hermans gaf aan dat deze regio 8.000 midden- en kleinbedrijven telt en werk biedt aan 72.000 mensen. Ter indicatie: de omvang van de totale beroepsbevolking in de Drechtsteden is ongeveer 119.000.

Hermans adviseerde het bedrijfsleven om zich zoveel mogelijk te organiseren en met één mond te spreken richting overheid, of dat nu lokaal, regionaal of op een hoger schaalniveau is. Ook benadrukte hij het belang van het bepalen van een 'Unique Selling Point' in de Drechtsteden. ,,Zo onderscheidt je je van andere regio's en trek je opdrachten en investeerders aan." De Drechtsteden maakten in het regionaal Meerjarenprogramma 2011-2014 recentelijk al een dergelijke keuze voor versterking van de economie en meer specifiek voor het maritieme cluster.

,,Risicoloos besturen is onmogelijk", zegt Hermans. Daarom adviseerde hij de Drechtsteden om vooral te denken in termen van 'Wat willen we?' in plaats van 'Wat kunnen we?'. ,,Teveel regelgeving en onredelijk hoge eisen aan het MKB zijn funest voor de regionale economie. In de praktijk betekent dat, dat gemeenten in de regio er goed aan doen om kritisch te kijken naar zaken als vergunningenbeleid, reclamebelasting en precariorechten. Ook is het belangrijk om lef te tonen door te kiezen voor de aanleg van voorzieningen als theaters, bioscopen, hotels et cetera. Daarmee vergroot je de aantrekkingskracht van het gebied voor investeerders en ondernemers. En dan nog een duit in het zakje: Het parkeerbeleid in de regio zou bezoekers niet moeten belemmeren, maar moet juist het verschil maken met andere regio's, waarin parkeren onaantrekkelijk is."

Ondernemers, collegeleden en raadsleden zochten na de lezing toenadering tot elkaar. Zo werd één van de ondernemers, naar aanleiding van een vestigingsprobleem, direct voor een gesprek uitgenodigd door de heren Vismans, directeur van de Regionale Ontwikkelingsmaatschappij Drechtsteden en de heer Mos, die twee dagen eerder is aangetreden als wethouder in Dordrecht.

advertentie
advertentie