Geen Oranjeloop deze Koninginnedag

29 maart 2011 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - De Oranjeloop, die zeventien jaar lang op Koninginnedag door het Sliedrechtse centrum werd gehouden, gaat dit jaar voor het eerst niet door. Trimclub ABC, die de laatste jaren de organisatie op zich nam, heeft dit populaire evenement moeten schrappen om veiligheidsredenen. ,,Wij kunnen de veiligheid van lopers en vrijwilligers niet langer waarborgen en moesten daarom deze moeilijke beslissing nemen", aldus Eef Stam van ABC.

Het probleem waar de Oranjeloop mee te maken heeft is de groeiende populariteit van de vrijmarkt. Dat brengt veel autoverkeer met zich mee, zowel van bezoekers als van verkopers. ,,We hebben de afgelopen jaren met een team van twintig vrijwilligers heel veel inspanning moeten leveren om de 200 rennende kinderen zonder gevaren door Sliedrecht te loodsen. Met alle risico's van dien. Gelukkig is er nooit iets ergs gebeurd, al worden onze vrijwilligers regelmatig bijna over de tenen gereden, maar het is wachten op het eerste ongeluk. Die inspanning om dat te voorkomen wordt ons gewoonweg te groot", licht Stam toe. De enige oplossing die ABC ziet is volledige wegafzetting en ondersteuning van de politie. ,,Helaas wil de gemeente daar niet in meegaan. Jammer, want bij de wielerronde kan het elk jaar wel."

Een andere locatie is volgens Stam geen optie. ,,Dan mis je de gezelligheid die de Oranjeloop zo leuk maakt. We weten uit ervaring dat je dan veel minder deelnemers hebt en al helermaal geen publiek langs de weg."

advertentie
advertentie