Konijnen-entmiddagen bij Middeldiep

29 maart 2011 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - De virusziekte myxomatose leidt jaarlijks nog steeds tot sterfte van veel wilde en tamme konijnen. Ook VHD, het viraal haemorrhagisch syndroom, is een zeer besmettelijke en dodelijke konijnenziekte. Vaccinaties tegen deze ziekte zijn derhalve erg belangrijk. Dierenkliniek Middeldiep houdt daarom twee speciale konijnen-entmiddagen in de praktijk, op woensdag 6 april tussen 15:00 en 16:00 uur en op woensdag 13 april 16:00 en 17:30 uur. De vaccinatie is dan een stuk voordeliger.

De ziekte myxomatose wordt voornamelijk overgebracht door stekende insecten, zoals muggen, vliegen en vlooien. Besmetting door direct contact tussen besmette dieren en materialen is ook mogelijk. Het virus VHD kan zich via mest, besmette dieren en materialen verspreiden. Vooral konijnen boven 10 weken worden door VHD getroffen en voornamelijk jonge voedsters zijn hier gevoelig voor.

Om de kans te verkleinen dat een konijn met het myxomatose of VHD virus besmet raakt, moet het dier ingeënt worden. Dit kan alleen bij gezonde konijnen. De myxomatose enting mag vanaf 4 weken leeftijd toegediend worden en de VHD enting vanaf 8 weken leeftijd.

De myxomatose vaccinatie wordt twee keer per jaar gegeven en de VHD vaccinatie één keer per jaar. In april worden de konijnen gevaccineerd tegen myxomatose en VHD. In september krijgen de konijnen alleen de myxomatose herhalingsvaccinatie. Konijnen die in april niet zijn gevaccineerd tegen VHD, krijgen deze in september alsnog.

De dierenkliniek bevindt zich aan de Middeldiepstraat 58 in Sliedrecht, telefoon 0184-413724, www.dierenkliniekmiddeldiep.nl.

advertentie
advertentie