Weinig drukte om bezuinigingen

27 april 2011 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - De gemeente Sliedrecht is in de ban van de net gerezen bestuurscrisis en van bezuinigen. Dat laatste voerde dinsdagavond voor het eerst sinds 29 maart, toen in een opiniërende raadsvergadering de zogeheten Brede Doorlichting tegen het licht werd gehouden, weer eens de boventoon. Niet dat het allemaal zo spannend was. Tijdens de bespreking van de Zomernota in juni worden pas écht spijkers met koppen geslagen. Nu is het nog een beetje kruimelwerk.

Door Erik de Bruin

Bij aanvang van de gemeenteraadsvergadering werden heel kort twee gebeurtenissen aan de orde gesteld die momenteel het lokale nieuws beheersen. Ten eerste natuurlijk het tijdelijk terugtreden van burgemeester Martin Boevée door politiek-bestuurlijke spanningen in het college (althans, zo is de lezing van de provincie) en ten tweede de actuele brief van Gedeputeerde Staten inzake de Derde Merwedehaven (zie de voorpagina). Theo den Braanker, fractievoorzitter van de SGP-ChristenUnie, zei dat de raad op grote achterstand staat als het gaat om de gerezen bestuurscrisis en dat het goed zou zijn dat zij wordt gekend in de gang van zaken. Waarnemend burgemeester Tonny van de Vondervoort zegde toe dat de gemeenteraad op korte termijn wordt geïnformeerd. Tijdens een persbijeenkomst die vorige week maandag werd gehouden kon ze nog niet veel zeggen, maar beloofde ze wel binnen een aantal weken te vertellen over haar bevindingen. Van de portefeuille van Boevée neemt ze alleen Personeel en Organisatie over zodat ze zich in hoofdzaak kan concentreren op het vinden van een doorbraak, zoals ze het zelf omschrijft. Hans Tanis neemt Het Plaatje op zich en Ad de Waard gaat zich bekommeren om milieu. Hij mag zich druk gaan maken over de Derde Merwedehaven en het feit dat de provincie weer goede sier lijkt te willen maken in plaats van onderbouwd antwoord te geven op de Sliedrechtse vragen.

Moties

Na deze korte proloog ging de raad over tot de orde van de dag: bezuinigen. Een langdurig proces dat zich beetje bij beetje voltrekt en geen diepe wonden achterlaat. Althans, zo lijkt het. Op de publieke tribune was het weer angstvallig stil. Niemand die zich kennelijk druk maakt om een lagere subsidie. De VVD-fractie kwam drie weken geleden aanzetten met een alternatief bezuinigingsplan waarvan de rode draad is dat de gemeente juist meer zou moeten bezuinigen, maar ook de lasten omlaag zou moeten brengen. Hun suggesties om bijvoorbeeld te bezuinigen op riolering en verwijdering van huisvuil - iets wat geen winst oplevert voor de gemeente, maar wel voor de burgers - worden meegenomen, zoals dat zo mooi heet. De PvdA-fractie was minder succesvol en zag twee moties van tafel worden geveegd. Zowel het binnen twee jaar tot nul euro afbouwen van de subsidiëring aan de Kringloopwinkel als Stichting Stedenband Orastië werd door de andere raadsfracties niet verstandig gevonden.

advertentie
advertentie