'Hoe meer lintjes hoe beter'

28 april 2011 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - ,,Hoe meer Koninklijke Onderscheidingen ik ieder jaar moet uitreiken hoe beter. Beter voor elkaar, beter voor de samenleving, beter voor Nederland", sprak burgemeester Tonny van der Vondervoort tijdens de ceremonie gistermorgen in De Lockhorst. Negen keer mocht ze een erepenning opspelden, een flinke score voor Sliedrechtse begrippen. Acht daarvan werden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau: de dames Marie den Boer, Ada de Gelder-Van den Herik, Suzanna de Kruyf-In 't Veld en Elizabeth De Visser-Schrier, en de heren Jan van Leeuwen, Jan Arie Mijnster, Arend van der Waal en Hendrik Huibert van der Hoff. André Schoonderbeek (Stichting Welzijnswerk Sliedrecht) is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Burgemeester Van der Vondervoort riep de kersverse Sliedrechtse decorandi op alfabetische volgorde bij zich.

Marie den Boer werd beloond voor haar inzet als vrijwilligster bij de Merwebolder. Ze bezoekt al 22 jaar twee keer per maand op zondagmiddag bewoners van de afdeling Punter en Klipper op de Merwebolder. Maakt met hen een wandeling of doet een spelletje. De andere twee zondagen helpt ze bij de aangepaste kerkdiensten voor gehandicapten in de Maranathakerk Sliedrecht en op de Merwebolder zelf. Ook is ze sinds 1988 gastvrouw op de kinderboerderij van de Merwebolder, De Bolderhoeve, en loopt ze jaarlijks met vier bewoners de Avondvierdaagse van Sliedrecht. Bovendien helpt ze sinds een paar jaar elke maandagavond op de Merwebolder met volksdansen.

Mevrouw Den Boer zet zich ook in voor de Nederlands Hervormde Kerk Sliedrecht. Al jaren brengt ze elke vrijdagmiddag de kerkbode rond en pakt ze ingezamelde kleding in voor Hongarije en Roemenië. Tevens is ze voorzitter van wandelsportvereniging de Merwetippelaars. Dit jaar loopt ze voor de 15e keer de Vierdaagse van Nijmegen en voor de 20e keer de Vierdaagse van Apeldoorn. In verpleeghuis Waerthove kennen ze haar al 12 jaar als vrijwilligster bij de zondagse kerkdiensten en in verzorgingstehuis Parkzicht brengt en haalt ze elke vrijdagmorgen bewoners naar en van de afspraak met de pedicure.

Daarnaast doet ze regelmatig huishoudelijke klusjes voor zieke en oudere familieleden en kennissen.

Ada de Gelder-Van den Herik kreeg haar onderscheiding vanwege haar inzet als vrijwilligster bij Verzorgingshuis Overslydrecht. Al ruim 30 jaar is ze één dag in de week betrokken bij het koffieschenken, helpen in het winkeltje of andere ondersteunende werkzaamheden. Ook houdt ze één keer per maand een verkoop van gekregen spullen en boeken. De opbrengst is voor activiteiten van de bewoners.

Ook bij Stichting Welzijnswerk Sliedrecht is mevrouw De Gelder actief, hier al 31 jaar. Ze helpt één dag in de week als gastvrouw, begeleidt een volksdansgroep, assisteert de pedicure en is nauw betrokken bij het maken van de krant "De Wegwijzer''.

Al ruim 17 jaar begeleidt en geeft ze volksdansles aan een grote groep geestelijk gehandicapten bewoners van de Merwebolder.

Van 1998 tot 2009 ging mevrouw als begeleidster mee tijdens vakantieweken van gehandicapte bejaarden met de Diakonale stichting K.S.A. in Rotterdam. En ook in verpleeghuis Waerthove is ze actief. Daar brengt en haalt ze bewoners naar de kerkdienst.

Hendrik Huibert van der Hoff werd door de burgemeester naar voren geroepen vanwege zijn inzet sinds 1965 voor de VARA speelgoedactie. Met zijn in heel Sliedrecht bekende bakfiets haalde hij het hele jaar door oud papier op, sloeg dat op in zijn schuur en bracht alles naar de container van de gemeente Sliedrecht die daar speciaal voor hem op een vaste plaats was neergezet. Helemaal alleen ging hij de steeds groeiende groep 'vaste klanten' langs, waaronder veel bedrijven, om oud papier op te halen. Van der Hoff was bijna alle dagen van de week, inclusief het weekend en vrije dagen, bezig om oud papier in te zamelen, door wind en regen. Tijdens de Algemene Gelegenheid in 1994, ontving hij de zilveren eremedaille voor zijn vrijwilligerswerk voor de VARA speelgoedactie.

Sinds 1994 verzorgt hij bij de Rivas, locatie Waerthove, als gastheer om 17.00 uur de broodmaaltijd voor de bewoners. Dat zijn voor een groot deel demente bejaarden. En sinds 1996 is hij vrijwilliger in de centrale keuken van ASVZ de Merwebolder. Elke vrijdag assisteert hij daar de koks. 's Morgens bakt hij tussendoor nog eens drie cakes voor het personeel van de facilitaire dienst en 's middags helpt hij in spoelkeuken. Ook stuurt hij alle bewoners, en dat zijn er nogal wat, met hun verjaardag een ansichtkaart (gemiddeld tien per week).

Ruim 13 jaar werkt hij als vrijwilliger bij de Stichting Welzijnswerk Sliedrecht waar hij de maandelijkse uitgave van De Wegwijzer bezorgt en activiteiten voor de sjoelclub organiseert. Ook is hij actief voor de gymnastiekclub van de Stichting.

Suzanna de Kruyf-In 't Veld was van 1968 tot 1981 lid van de ouderraad van de Prinses Ireneschool in Sliedrecht, waar haar zoons op de lagere school zaten. Ook was ze ruim 23 jaar lid van het bestuur van de Vereniging Christelijk Onderwijs, waarvan 13 jaar als penningmeester. Van 1975 tot 1995 vertegenwoordigde ze de schoolvereniging in de Bond van Christelijk scholen.

Ook is mevrouw actief binnen de Nederlands Hervormde Kerk Sliedrecht. Zo was ze lid van de bouwcommissie Maranathakerk en gaat ze sinds 2003 op kraambezoek bij leden van de Nederlands Hervormde Kerk. Ze heeft inmiddels ruim 600 baby's bezocht. Al ruim 5 jaar is ze coördinator voor het bezoeken van ouderen in Wijk 1 van de Nederlands Hervormde Kerk.

De Kruyf woont in een appartementencomplex voor senioren in Sliedrecht waar ze in de gemeenschappelijke ruimte, de IJsbreker, al jaren, bardienst draait, inkopen doet en het gezamenlijk eten verzorgt. Inmiddels zit ze alweer een paar jaar in het bestuur van de Algemene Nederlandse Bond voor Ouderen, afdeling Sliedrecht. Naast het bijwonen van vergaderingen regelt ze de dagtochten, organiseert ze de bingo en het Nieuwjaarsdiner.

Jan van Leeuwen is een actieve vrijwilliger binnen de Gereformeerde Kerk Sliedrecht sinds 1968. Hij was lid van de zendingscommissie, voor drie perioden ouderling, lid Beroepingscommissie, gastheer en scriba van het Breed Moderamen en de Kerkenraad. Sinds 1979 is hij archivaris en sinds 2007 pastoraal werker binnen de Gereformeerde Kerk. Van Leeuwen heeft twee jubileumuitgaven samengesteld ter gelegenheid van het 125-jarig bestaan en het 150-jarig bestaan van deze kerk. Ook heeft hij een jubileumboek "Meer dan het gewone, 100 jaar Gereformeerd Schoolonderwijs in Sliedrecht 1889-1989'' samengesteld bij het 100-jarig bestaan van de Gereformeerde Schoolvereniging Sliedrecht (nu opgegaan in de Vereniging Christelijk Onderwijs Sliedrecht).

Bij IHC Merwede Shipyard B.V. in Hardinxveld-Giessendam heeft hij ruim 45 jaar gewerkt als machinaal houtbewerker/meubelmaker. Daar was u ook actief in de Ondernemingsraad. Ook is hij bestuurlijk actief in de Historische Vereniging Sliedrecht.

Jan Arie Mijnster is al 47 jaar lid van de FNV Bouw en sinds 1985 de uiterst nauwkeurige secretaris van de afdeling Sliedrecht. Tot zijn taken behoren onder meer: het behandelen van correspondentie, voorbereiden en notuleren van vergaderingen van het Dagelijks bestuur, het maken van een werkplan en het jaarverslag. Ook weet Mijnster heel veel van de statuten, reglementen en kaderstatuut van FNV Bouw. Sinds 1995 is hij behandelaar van klachten binnen de afdeling Sliedrecht en is hij aanspreekpunt voor klachten voor de regio West-Alblasserwaard. Ook is hij al lang buskaderlid van FNV Bouw, regio West. Als buskaderlid bezoekt meneer onder meer bedrijven en werken, een belangrijk onderdeel van het promotiewerk van de bond.

Eens in de vier jaar wordt er een landelijk congres georganiseerd, die de uitvoering van het beleid beoordeelt en het beleid vaststelt. Als congresafgevaardigde voor de afdeling Sliedrecht woont u vergaderingen bij. In uw rol als vraagbaak voorziet hij de vele vraagstellers van antwoorden en advies. Ook adviseert hij de leden en bedrijven bij faillissementen. Daarnaast organiseert hij cursussen op het gebied van sociale zekerheid, loonberekening, ontslagrecht en ziektewet. Bovendien verzorgt Mijnster de redactie van het afdelingsblad.

Adrianus Johannes (André) Schoonderbeek werkte bijna 30 jaar als directeur bij Stichting Welzijnswerk Sliedrecht. Hij was medeverantwoordelijk voor het opbouwen van de huidige welzijnstichting. Ook droeg hij bij aan het vormen van beleidsdoelen en activiteiten die aansluiten op de behoefte van de ouder wordende mens. Hij zette zich in om ouderen in Sliedrecht en omgeving voorzieningen te bieden om zo lang mogelijk zelfstandig te kunnen blijven wonen. Schoonderbeek is mede-initiatiefnemer van de bezorging van maaltijden aan huis en van de alarmeringsdienst voor ouderen. Daarnaast is hij betrokken bij het tot stand komen van het Wmo-loket en van diverse samenwerkingsverbanden tussen zorginstanties, woningcorporaties, de gemeente en het welzijnswerk.

Schoonderbeek is initiatiefnemer en voorzitter van de commissie eerstelijns gezondheidszorg Sliedrecht, medeoprichter en secretaris van het bestuurlijk overleg Wonen, Zorg en Welzijn Sliedrecht. Ook was hij mede-initiatiefnemer en secretaris van de "vereniging van instellingen voor ouderenwerk in Zuid-Holland''. En hij was lid van de Branchcommissie "Welzijn Ouderen'' van de landelijke Maatschappelijke Ondernemers groep.

,,U wordt omschreven als de spin in het web, de motor achter vele initiatieven en verantwoordelijk voor het creëren van bindende samenwerkingsverbanden. Een pionier, die het vertrouwen weet te winnen van elkaar beconcurrerende partijen en bruggen weet te slaan", aldus de burgemeester. ,,U wordt gezien als een leergierig en plichtsgetrouw persoon, uw inzet mag beoordeeld worden als bijzonder en bovenmatig en een voorbeeld voor velen."

Elizabeth de Visser-Schrier is sinds 1985 actief voor Omnisportvereniging Synergos. In eerste instantie verzorgde zij de ledenadministratie, maar al snel werd zij secretaris van het bestuur. Sinds 1986 organiseert Synergos de Sliedrechtse avondvierdaagse waarvoor mevrouw De Visser veel werk verzet. In 2000 werd zij voorzitter van de afdeling dans- en groepslessen binnen Synergos, een klein groepje dat al snel aanzienlijk groeide.

Arend van der Waal is al ruim 40 jaar betrokken bij Korfbalvereniging SKC Merwede Sliedrecht als bestuurder. Hij speelde op hoog niveau korfbal bij Merwede, met een klein uitstapje naar Snel uit Dordrecht en vervulde zijn eerste bestuursfunctie in 1970 als penningmeester. Later werd hij lid van de technische commissie en al vrij snel daarna wedstrijdsecretaris. Een kleine opsomming van zijn taken: het bijwonen van bestuursvergaderingen, het regelen van oefenwedstrijden, het aanwijzen van scheidsrechters, spelersmappen in orde maken, wedstrijdformulieren invullen en verzamelen, het verzenden van uitslagen, incomplete teams aanvullen, spelers aanmelden en afmelden bij de Nederlands Korfbalbond, stukken aanleveren voor de Algemene ledenvergadering, enzovoort. Nu het digitale tijdperk niet meer weg te denken is, heeft hij vorig jaar aangegeven te stoppen als wedstrijdsecretaris.

Van der Waal zette zich ook jarenlang in als vrijwilliger voor de Stichting voor Kerkelijk Sociale Arbeid Rotterdam. Hij vermaakte de gasten, bestuurde de rolstoelbus, bracht de gasten overal naartoe en hielp met het eten en verzorgde avondactiviteiten. Toen hij in 2005 als chauffeur startte bij Helbro B.V. was hij genoodzaakt deze activiteit te stoppen. Als chauffeur bij Helbro haalt hij schoolgaande kinderen met een geestelijke en/of lichamelijke beperking thuis op en brengt ze dagelijks naar school of dagverblijf en haalt ze 's middags op om naar huis te brengen. Hij staat bekend als stipt, zéér vriendelijk, collegiaal en voorkomend.

De Sliedrechtse decorandi werden na de plechtigheid uitgenodigd voor een Oranjeborrel in De Lockhorst en waren vanmorgen om 9.00 uur present op het bordes van het Raadhuis om getuige te zijn van de opening van Koninginnedag.

advertentie
advertentie