OKD start met grote verrassing

30 april 2011 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - In de eerste ronde van het Open Kampioenschap van de Drechtstreek was al direct een grote verrassing te noteren. Pieter Sandijck wist in een mooie partij Theo Dekker te verslaan. Dordtenaar Pieter was vooraf niet op de hoogte van de ruim 300 punten ELO verschil en speelde onbevangen tegen KNSB-speler Theo Dekker, die pas in het verre eindspel de handdoek in de ring gooide.  

32 Spelers hebben zich aangemeld voor de zevende editie van dit schaaktoernooi, een aantal waarmee de organisatie, zeker gezien de overvolle toernooiagenda, best tevreden kan zijn. Juan Garcia, de winnaar van vorig jaar, kan zijn titel niet verdedigen en dus zal er op 23 juni sowieso een nieuwe kampioen worden gehuldigd.

Oud-kampioen en ratingfavoriet Peter van den Bergh pakte zijn eerste punt, net als vorig jaar, tegen Johan vd Griend. Melvin Holwijn, op jacht naar zijn tweede titel, pakte een half punt af van Jerry van Rekom, waar Melvin best tevreden mee mag zijn, want Jerry stond in het middenspel veel beter.

Een andere favoriet - Wim Hokken - kwam niet verder dan remise tegen remisekoning Kees Wessels. Van de jeugdige favorieten sloegen Robert van Rekom (tegen Hans Klein), Niels Mijnster (tegen Kees van der Does) en Joost Stoker (tegen Marcel Klein) direct hard toe.

André van Dieën wilde tegen Mark van Hulst materiaal afruilen om de aanval te stuiten, maar liep in de val en verloor zijn dame tegen slechts een toren. André had nog wel een paard en toren waarmee hij de koning van Mark in een lastige penning hield, maar uiteindelijk bleek het materieel overwicht te groot en moest de uitvinder van de Waterbus opgeven.

Henri Hartog jr. speelde een leuke partij tegen Henk Overmeer uit Utrecht en had in het eindspel duidelijk materiaal - en tijdsoverwicht (een zeldzaamheid bij Henri; meestal heeft hij zelf grote tijdnood), maar moest tot op het laatste moment goed opletten om niet alsnog in een matnet te raken. Via een stukoffer wist hij het mat te ontlopen en speelde de partij geroutineerd uit.

De jongste deelnemer, Jorik Klein, speelt zijn eerste grote toernooi en startte veelbelovend tegen Floris Verweij, maar Jorik mist nog wat routine met lange partijen en moest uiteindelijk zijn koning omleggen.

De tweede ronde wordt gespeeld op 5 mei a.s.

Op de foto links Pieter Sandijck, die in de eerste ronde van het OKD voor een grote verrassing zorgde door favoriet Theo Dekker te verslaan.

advertentie
advertentie