Baggermuseum biedt meer uitdaging

11 mei 2011 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - IHC Merwede maakte vorige week vrijdag bekend dat zij een baggervoertuig gaat bouwen dat wordt ingezet voor capaciteitsuitbreiding van het Panamakanaal. Het contract heeft een waarde van circa dertig miljoen euro. Tot en met zondag 5 juni is in het Baggermuseum aan de Molendijk een expositie te bewonderen over het bekende Panamakanaal, dat een corridor vormt tussen de Atlantische en Grote Oceaan. Ofschoon het museum natuurlijk hoopt dat de komende weken nog veel belangstellenden de tentoonstelling komen bezichtigen wil zij de aandacht vooral vestigen op de eerste verdieping, die grondig is verbouwd.

Door Erik de Bruin

Dinsdagmiddag 17 mei wordt de eerste verdieping officieel heropend. Om daar een mooi tintje aan te geven is staatssecretaris Joop Atsma gevraagd naar Sliedrecht te komen. Het Kompas heeft al een rondleiding gehad. Geïnitieerd door oud-wethouder Remco van de Ven, die de pr verzorgt. Teus van Middelkoop, één van de vele vrijwilligers die het museum rijk is, laat zien welke metamorfose heeft plaatsgevonden. Hij heeft vorig jaar zomer het stokje overgenomen van de overleden Warner Boer. Hij had de tekeningen gemaakt, de uitvoering moest nog wel geschieden.

'Vergeet niet in de lades te kijken'. Willem de Waterbouwer maakt de bezoekers erop attent dat in de lades onder de modellen van baggervaar- en werktuigen een schat aan informatie is te vinden. Dit vertelt het hele verhaal van de metamorfose. ,,We willen de bezoekers actiever betrekken'', vertelt Hermien Rijnhout, die net binnenstapt en net als Van Middelkoop een flink aandeel heeft gehad in de verbouwing. ,,Ze kunnen ervoor kiezen zich rond te laten leiden door een gids, maar ze kunnen ook zelf op ontdekkingstocht gaan.'' ,,Dat is interessant voor kinderen, maar ook voor volwassenen'', vult Van de Ven aan. ,,Voor bezoekers die amper iets van baggeren weten is het prettig als het begrijpelijk wordt uitgelegd. Onze gidsen steken een interessant verhaal af, maar omdat zij er zoveel van weten is het wel eens lastig een brug te slaan naar mensen voor wie de baggerwereld onbekend is.'' Hermien is er trots op dat ondanks de vele vernieuwingen de authentieke uitstraling van het monumentale gebouw is behouden. Wie met de trap naar boven loopt heeft niet direct het idee dat een complete gedaantewisseling heeft plaatsgevonden. Wat wél zo is. Aan beide kanten zijn van twee kamers één grote kamer gemaakt waarbij één kleine kamer is behouden om het kleine baggerwerk te tonen. Dit is de enige kamer zonder visuele toevoegingen. In de grote kamers kan worden ervaren hoe een zogeheten backhoe dredger wordt bestuurd en zijn filmpjes te zien van het baggerwerk dat over de hele wereld wordt uitgevoerd. Ook worden alle beroepen in de baggersector voor het voetlicht gebracht. Teus: ,,We maken de slag naar de jeugd. Baggeren is een schitterend, veelomvattend vak dat bij jongeren een beetje in de vergetelheid is geraakt. Om hun aandacht te trekken zal je het over een andere boeg moeten gooien. Dát hebben we gedaan. Een bezoek aan het Baggermuseum is uitdagender geworden. Je kan op verschillende manieren van alles te weten komen terwijl je voorheen alleen de modellen kon bezichtigen en voor informatie afhankelijk was van de gids die je rondleidde.''

Foto: Teus van Middelkoop (links) en Remco van de Ven tonen hoe visueel en interactief informatie kan worden verkregen.

advertentie
advertentie