Oekraïens koor in actie voor verslaafden

11 mei 2011 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Ze gingen oorspronkelijk voor drie jaar, maar ze wonen nu al elf jaar in de Oekraiense stad Zjitomir. De Sliedrechtse Margreet van Beest en haar man Jan voelden zich geroepen om in die stad drugsverslaafden en alcoholisten te gaan helpen. Ze zetten het professionele christelijke opvangcentrum Het Anker op, waar ze deze mensen een compleet hulpprogramma aanbieden. Nu zijn ze even terug in Sliedrecht om met een jeugdensemble geld op te halen voor hun project.

Door Ariënne Megchelsen

Ze weet de datum nog precies: op 5 mei 2000 werden Margreet en haar man Jan uitgezonden naar Oekraïne door de Sliedrechtse Bethelkerk. Het echtpaar kwam al vanaf 1994 in het Oostblokland om mee te helpen met kinderkampen. Ook organiseerden ze transporten vanuit Nederland naar een Oekraïens weeshuis. Pas toen ze in een kinderziekenhuis op bezoek gingen, begon het balletje echt te rollen. Jan, die in Nederland als medisch technicus werkte, werd door één van de doktoren aangesproken: 'Kun je hier niet komen werken?' ,,Toen zijn we gaan nadenken of dat misschien onze weg kon zijn'', vertelt Margreet. ,,We hebben een brief geschreven aan Deputaten Diaconaat (hulpverleningsorgaan binnen de Chr. Ger. Kerk, red.) en het bleek dat zij net aan het nadenken waren over een project in Oekraïne.'' De combinatie was niet moeilijk te maken en zo verhuisden Margreet en Jan naar het oosten.

,,Vanwege mijn achtergrond in Sociaal Pedagogisch Werk ben ik daar in een psychiatrisch ziekenhuis gaan werken. Daar werden drugsverslaafden en alcoholisten opgevangen. Maar zij kregen alleen een medische behandeling, na drie weken stonden ze alweer op straat. Daarom groeide de wens voor een christelijk opvangtehuis, waar we deze mensen voor langere tijd zouden kunnen opvangen.''

En dat kwam er. De kerk in Oekraïne waar Margreet en Jan lid van zijn, kocht een stuk land waar het opvanghuis op gebouwd is. In het tehuis is ruimte voor zeven verslaafden. ,,Wij geven hen een complete behandeling in drie fases. Eerst helpen we hen ontwennen en afkicken. Daarna werken we aan een persoonlijk ontwikkelingsplan, en tenslotte helpen we hen met begeleid zelfstandig wonen.'' Het christelijk geloof staat bij de behandeling centraal. ,,We dringen het niet op, maar brengen het wel heel duidelijk onder de aandacht. En het opvallende is, dat veel mensen er juist behoefte aan hebben. Als er niks meer overblijft, hebben ze het geloof nodig. Langzaam zie je daardoor mensen veranderen, en dat is fantastisch om te zien. Daar doe je het voor.''

Om dit te kunnen blijven doen, is er echter wel geld nodig, en daar ontbreekt het vaak aan. Daarom zijn Jan en Margreet met twaalf jongeren van het Oekraïense Ensemble Sjofar naar Nederland gereisd om verschillende concerten te geven. Op zaterdag 14 mei staan ze in de Bethelkerk, waar ze samen met gemengd koor Sursum Corda en orkest La Réjouissance een concert geven. Het repertoire van het ensemble bestaat ondermeer uit de Requiems Dies Area en Lacrimosa van Mozart. De toegang van het concert is gratis, maar er zal wel een collecte en verkooptafel zijn ten behoeve van Christelijk Opvangcentrum Het Anker. De aanvang is 19.30 uur.

advertentie
advertentie