Off-the-road-rolstoel voor onverharde paden in Biesbosch

19 mei 2011 om 00:00 Nieuws

DORDRECHT - Biesboschcentrum Dordrecht neemt vandaag een off-the-road-rolstoel in gebruik. Met deze rolstoel kunnen ook mensen die moeilijk of niet kunnen lopen de Biesbosch beleven buiten de verharde paden.

De 5-jarige Jeremy Klootwijk uit Zwijndrecht mag als eerste de rolstoel uitproberen. Hij zal samen met wethouder Wagemakers de stoel in gebruik nemen door een wegwijzerbordje te onthullen. Dit bordje wijst de weg naar een route die met de off-the-road-rolstoel gevolgd kan worden. Voorafgaand aan de ingebruikname maakt Jeremy met zijn vader een testrit door het recreatiegebied. Bij terugkomst vindt de officiële ingebruikname plaats.

Door de enorme brede ballonbanden kan de rolstoel moeiteloos flinke hobbels zoals boomwortels nemen. Er zit een veiligheidsgordel in de stoel en er worden indien nodig steunkussens verstrekt, zodat ook jonge kinderen in de stoel kunnen zitten. Het Biesboschcentrum heeft een route van ruim twee kilometer uitgestippeld langs het BeverBos en door het weidegebied achter het Biesboschcentrum. Wie de rolstoel leent krijgt een routebeschrijving mee. De stoel is gratis te leen. Wel wordt een borg van € 50,- gevraagd van de gebruiker.

In het gebied waren enkele aanpassingen nodig om de route voor de rolstoel geschikt te maken. Zo doet de route de bijenstal aan, maar moesten daarvoor de deurposten worden verbreed. Een bruggetje op de route is voorzien van een opstaand randje en aan de rand van het BeverBos moest een jonge esdoorn worden geveld omdat die middenop het pad stond. In de toekomst wordt bekeken of ook andere routes geschikt kunnen worden gemaakt voor de rolstoel.

In november vorig jaar kreeg Biesboschcentrum Dordrecht een cheque van € 3.200,- voor de aanschaf van een off-the-road rolstoel. Het bedrag was het resultaat van een actie ter gelegenheid van de opening van een nieuw pand in Dordrecht, waarin de autodealers Ames Audi, Van Mill Opel, Svenscar Volvo, H-Point Hyundai en Louwman Toyota gehuisvest zijn. Van de gift kon de rolstoel worden bekostigd. De rest van het geld wordt gebruikt voor de nodige aanpassingen in het gebied.

Binnenkort brengt Biesboschcentrum Dordrecht een fluisterbootje in de vaart, waar een rolstoel op en af kan. Dit geeft mensen met een lichamelijke beperking de mogelijkheid om zelf de Biesbosch door te varen.Deze fluisterboot is alleen toegankelijk voor gewone rolstoelen. De off-the-road-rolstoel is vanwege de grote ballonbanden niet geschikt voor het bootje.

advertentie
advertentie