Eind augustus wordt helder of Boevée terugkeert

18 mei 2011 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - ,,Eind augustus zal helder zijn hoe het verder gaat. Dan kom ik bij u terug.'' Waarnemend burgemeester Tonny van de Vondervoort lichtte gistermorgen haar eerste bevindingen toe aan de lokale en regionale media. Daarmee kwam ze de belofte na die ze had gedaan vlak na haar aanstelling. Veel had Van de Vondervoort niet te vertellen. Behalve dan over het onderzoek- en verbeterplan dat is opgesteld. Een heel verhaal met veel toeters en bellen, maar waar het echt om draait zijn de spanningen in het college en daar kon ze niet over uitweiden.

Door Erik de Bruin

Ook het Baggerfestival 2006 steekt nog steeds de kop op. Burgemeester Martin Boevée, die sinds 13 april op een zijspoor staat, kwam begin april negatief in het nieuws omdat door een dubieuze actie van zijn kant de muntenadministratie in de war was geschopt. De deelnemende horecaondernemers vermoeden te weinig geld te hebben gehad van de gemeente, die destijds de geldstroom coördineerde. Het eerste deel van het onderzoek- en verbeterplan houdt in dat de integriteit en interne controle tegen het licht wordt gehouden. Hoe is/was de relatie tussen gemeente en Baggerfestival en was er sprake van niet rechtmatig handelen door personen? Van de Vondervoort deelde mee dat geen enkele aanwijzing is dat Boevée onrechtmatig heeft gehandeld: ,,Hoewel we geen aanwijzingen hebben laten we het nog wel onderzoeken. Boevée wil dit zelf ook. Hopelijk maakt het onderzoek een eind aan alle verhalen.'' Wat zou betekenen dat zijn naam wordt gezuiverd. Hetgeen echter niet automatisch betekent dat de burgervader op zijn post terugkeert. ,,De integriteitkwestie met betrekking tot het Baggerfestival is een ander dossier dan de politiek-bestuurlijke spanningen. Ik ben nog niet ver genoeg daar al mededelingen over te doen.''

Van de Vondervoort neemt logischerwijs de tijd hoor- en wederhoor te plegen en vast te stellen waar het knelt en of die zwelling wel of niet kan worden verholpen met Boevée terug aan het roer. De pijn zit hem in een aantal dossiers. Welke dossiers wilde ze niet vertellen. Zo is en blijft het een ondoorzichtig verhaal. Wellicht kan het Openbaar Ministerie een handje helpen door de aangifte die het college heeft gedaan tegen de al vanaf december geschorste topambtenaar (wegens vermeende fraude) om te zetten in een rechtszaak. ,,Het OM is nog met het onderzoek bezig. Zolang het onder de rechter is doen wij geen mededelingen.'' Ook een te verwachten opmerking van de waarnemend burgemeester, die eind augustus met nieuws komt. Tot die tijd blijven de rijen gesloten.

advertentie
advertentie