Geen meerderheid in raad voor aangifte tegen Provincie

25 mei 2011 om 00:00 Nieuws

VVD, PvdA en Pro Sliedrecht zetten mogelijk toch door

SLIEDRECHT - In een extra openbare raadsvergadering op dinsdag 24 mei hebben de politieke partijen hun standpunten verkondigd over de heikele kwestie; doen we aangifte tegen de Provincie of niet? Dit in verband met de gang van zaken rond de asbeststort op de Derde Merwedehaven. Zowel de SGP/CU als het CDA schaarden zich achter het advies van het college om geen aangifte te doen, de overige partijen achterlatend in de overweging dit als alsnog op eigen initiatief door te zetten.

Alle partijen, daarin spraken ze met één stem, waren aangenaam verrast door de ontmoeting met de nieuwe gedeputeerde Rik Janssen op 11 mei. De opvolger van Erik van Heijningen toonde in gesprekken met de gemeenteraadsleden begrip voor het 'hoofdpijndossier'. Die sympathie gold ook voor Anton van Rees (PvdA), hij maakte namens zijn partij duidelijk dat hij besefte dat een onderzoek door het Openbaar Ministerie Janssens werk er niet makkelijker op zou maken. ,,Maar het niet doen van aangifte voldoet niet aan de belofte die wij hebben gedaan richting de bevolking om de onderste steen boven te krijgen. Daarom willen wij wel aangifte doen.'' Len van Rekom (VVD) sloot zich volledig aan bij het standpunt van de PvdA. Wim Dunsbergen van het CDA trok een andere conclusie: ,,Dit dossier splijt de raad, maar ook wij willen weten wat ons is overkomen. Om dat doel te bereiken stellen wij een koerswijziging voor; niet vechten maar communiceren. In dat verband nemen we krachtig afstand van de advertentiepagina in Het Kompas van vorige week waarin eerst mensen werden genoemd en vervolgens van alles geïnsinueerd. Net als adviseur Johan Vollenbroek willen we dat er een diepgaand onderzoek komt, maar Vollenbroek heeft nergens geadviseerd dat er aangifte gedaan moet worden.'' Leen Huijsser (SGP/CU) meent dat strafrechtelijk onderzoek jaren gaat duren en opheldering van de feiten alleen maar zal vertragen. ,,We doen niet mee aan de wedloop welke partij er hier het beste voor heeft met de gezondheid van de inwoners van Sliedrecht. We zijn blij met de komst van Janssen, laten we hem dan ook correct behandelen. Daarom scharen we ons achter het standpunt van het college.''

En daarmee waren tien van de negentien raadsleden tegen het doen van aangifte. Hanny Visser van Pro Sliedrecht had de stemmen meegeteld, zij wilde geen spelbreker zijn inzake de brief naar de Provincie, maar kon haar teleurstelling over de houding van de raad maar moeilijk verbergen. De enige vraag die voor wethouder Ad de Waard bleef liggen was het verzoek om de nieuwe gedeputeerde een tijdpad aan te laten geven waarin het onderzoek plaatsvindt. Een verzoek dat De Waard beloofde nog de volgende dag aan de gedeputeerde door te geven.

Op het eind ontstond er nog wat onduidelijkheid; zijn het nu de raadsleden of de politieke verenigingen die aangifte (zouden) doen? VVD, Pro Sliedrecht en PvdA verklaarden dat het de verenigingen zijn die aangifte doen. Uit de uitlatingen van de vertegenwoordigers van deze drie partijen viel op te maken dat zij alsnog overwegen op eigen initiatief door middel van een aangifte de Provincie ter verantwoording te roepen. Burgemeester Tonny van de Vondervoort kon desalniettemin de concluderen dat er wel een brief uitgaat richting de provincie waarin om het onderzoek wordt gevraagd, maar dat er geen aangifte wordt gedaan tegen de Provincie door de gezamenlijke raadspartijen.

advertentie
advertentie