Speeddate tussen maritieme bedrijven en studenten

27 mei 2011 om 00:00 Nieuws

REGIO - Begin dit jaar is de Proeftuin Maritieme Innovatie van start gegaan. Dit platform, waarvoor de Kennisalliantie een ondersteunende rol speelde bij de totstandkoming, heeft als doel de economische positie van bedrijven uit het maritieme cluster in de Drechtsteden te versterken door de realisatie van innovatieprojecten. Op 16 juni is er een speeddate. Bedrijven kunnen hier in contact komen met 120 studenten MBO en HBO van diverse opleidingsrichtingen. Na het succes van de speeddate tijdens de kick off begin 2011, zijn negen innovatieprojecten tot stand gekomen. onderzoekstalent te scouten met bedrijven.

Er zijn verschillende opleidingen aanwezig. Studenten van het STC (hogere zeevaartschool), Scheepsbouwkunde van Inholland en de automatisering- en elektrotechniek opleidingen van de Hogeschool Rotterdam. Studenten Business & Retail management, communicatie en logistieke opleidingen van de Hogeschool Rotterdam zijn opgeleid om de strategie verder vorm te geven. En MBO'ers van het Da Vinci College kunnen worden in het innovatieproces of bij het maken van professionele promotiefilms over innovatie. 

In opdracht van Stichting Fair Nature werkten studenten van de Hogeschool Rotterdam een opdracht uit waarmee energie gewonnen kan worden uit restwarmte van de binnenvaart. Hierdoor krijgt de binnenvaart de beschikking over gratis energie dat een besparing oplevert van zo'n € 8.000 en een reductie van 14.000 kg CO2. Dit project is genomineerd voor de Gasterra Transitie Jaarprijs 2011, een jaarlijkse competitie die duurzame energievoorziening stimuleert. Fair Nature wil met het project Energieschip Berezina aantonen dat duurzame hernieuwbare energiebronnen een volwaardig alternatief zijn voor fossiele brandstoffen en dat schoon en emissieloos wonen en varen mogelijk is voor iedereen.

Dit project is een voorbeeld van innovaties die de maritieme sector in de regio realiseert.

Op de foto: Robert-Jan Zimmerman, Mercurius Shipping Group (midden) in gesprek met Teun Muller, werkgevers Drechtsteden (links) en Ewald Vonk van Berezna, het energieschip van fair nature.

advertentie
advertentie