De Wiel krijgt bijzonder kunstwerk

30 mei 2011 om 00:00 Nieuws

'Samenwerking met kinderen maakt dit uniek'

SLIEDRECHT - Aan de Sliedrechtse Rivierdijk ter hoogte van De Wiel wordt zaterdag 18 juni het bijzondere kunstwerk "De Golven" onthuld. Bijzonder vanwege de kleurrijke uitvoering door Johan Huijzer, maar zeker ook vanwege de totstandkoming van het werk. Burgers, bedrijven en gemeente sloegen de handen in één om het project te realiseren. ,,Dit is een mooi voorbeeld van hoe je dingen voor elkaar kunt krijgen vanuit de gemeenschap", beaamt initiatiefnemer Maarten de Winter van Wijkplatform Oost. De onthulling zaterdag gaat gepaard met een jaarmarkt en diverse activiteiten voor de kinderen.

Door Caroline Voorbergen

Ruim drie jaar geleden begon de gemeente in samenwerking met andere partijen, zoals het Wijkplatform en het Waterschap, aan de aanpak van De Wiel, dat er tot die tijd troosteloos bij lag. Er werd een ontwerp gemaakt dat inmiddels grotendeels is gerealiseerd. Alleen voor het kunstwerk dat in het ontwerp was opgenomen bleek aan het einde van de rit geen geld meer. Maarten de Winter, zelf vroeger tuinarchitect en nu amateurkunstenaar, vond dat het er toch moest komen en maakte een ontwerp: twee stalen platen in de vorm van golven die naar beneden en weer terug rollen op het talud van de dijk. ,,De blauwe golf die naar beneden rolt symboliseert de dijkdoorbraak waardoor De Wiel is ontstaan en de groene golf terug symboliseert het menselijk vernuft waarmee het water weer werd teruggedrongen", vertelt De Winter.

Met dit ontwerp ging de Sliedrechter de boer op. Hij oogste direct veel enthousiasme bij bedrijven in de regio. Stolk's Handelsonderneming stelde de stalen platen ter beschikking, Van der Grijp boog ze in golven, IHC laste de onderdelen aan elkaar, Spiegelberg schuurde en sleep het geheel, Umhpoly deed de constructie en technische berekeningen, Den Breejen zorgde voor de afwerking middels zandstralen, coaten en schilderen, Van den Herik nam het basalt, de fundatie en plaatsing voor zijn rekening, J. de Jager stelde een ruimte als werkplaats beschikbaar, Koppelaar Notarissen zorgde voor de nodige paperassen en de Gemeente Sliedrecht, Stichting De Kaai en Rabobank Merwestroom leverden een financiële bijdrage voor de extra kosten.

,,En toen kwam Johan Huijzer in beeld", zegt De Winter. ,,Want die twee golven wilden we graag mooi beschilderd hebben." Met de Sliedrechtse kunstenaar ging het wijkplatform om de tafel om tot een ontwerp te komen. Belangrijk voor de initiatiefnemers was dat kinderen uit de wijk ook een bijdrage zouden leveren. ,,We hebben acht kids geselecteerd die vier weken lang met Johan naar de werkplaats zijn gegaan. Johan maakte zijn tekeningen, de kinderen kleurden ze in." De uiteinden van beide golven heeft Huijzer zelf geschilderd en ook Maarten de Winter nam een afbeelding voor zijn rekening. Alle afbeeldingen vertellen een verhaal. Op de blauwe golf zijn elementen uit de Sliedrechtse geschiedenis te zien, zoals de poverpottentraditie, oude ambachten en teksten in dialect. Op de groene golf zijn thema's uit het heden gebruikt.

Voor Johan Huijzer is het een bijzonder project. ,,Dat het een kunstwerk voor mijn geboorteplaats is maakt het al extra leuk. Dat het de eerste keer is dat ik iets maak dat hier in de openlucht komt te staan is ook speciaal voor mij. Maar het belangrijkste vind ik de samenwerking met de kinderen. Dat maakt het echt uniek", aldus de kunstenaar, die momenteel nationaal furore maakt met zijn PopArt Nachtwacht Project.

Zaterdag 18 juni tussen 13.00 en 14.00 uur wordt "De Golven" onthuld door wethouder Johan Lavooi. Het wijkplatform heeft voor de hele dag (9.00 tot 17.00 uur) een uitgebreide jaarmarkt op poten gezet met uitsluitend kramen van particulieren. Voor kinderen is er een speelpark waar acht spelletjes te doen zijn (entree 2 euro) en vanaf 13.00 uur staat het 24 meter lange Wipe Out springkussen klaar. Een mimespeler loopt tussen de feestelijkheden door en maakt figuren van ballonnen. Met het entreekaartje krijgen de kinderen gratis een suikerspin of popcornzak.

Mensen die ook een kraam op de jaarmarkt willen kunnen contact opnemen met de organisatie via 06-52357494 (geen commerciële kramen).

advertentie
advertentie