Griendencollege zegt drie dinosaurussen gedag

31 mei 2011 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Het Griendencollege nam maandag afscheid van drie monumenten: Martin Vermeulen, Gert Zweeris en Kees Oostdijk. Zij werden thuis opgehaald met een limousine en vervolgens feestelijk op het Griendecollege onthaald, compleet met rode loper en erehaag.

Met elkaar hebben zij bijna honderd jaar aan de Sliedrechtse jeugd (en niet zelden ook nog aan hun vaders) lesgegeven en begeleid naar een vervolgopleiding.

In het einde van de jaren 70 van de vorige eeuw startten zij als jonge, enthousiaste leraren op de Burgemeester Poppingschool, een LTS voor jongens. Inmiddels is deze school door verschillende fusies en een grondige facelift geëvolueerd tot het huidige, moderne Griendencollege. Niet alleen het uiterlijk van de school veranderde in die jaren, ook de manier van lesgeven is flink gewijzigd. ,,Eigenlijk zijn alleen de leerlingen, nu dus ook meisjes, in de aard hetzelfde gebleven, maar ze zijn wel veel vrijer geworden", volgens Martin Vermeulen, wiskunde docent, teamleider en decaan. ,,Vroeger rende ze weg als ze belletje getrokken hadden, nu blijven ze staan en zeggen ze dat ze vergeten zijn om weg te lopen.''

Gert Zweeris, docent elektrotechniek, ziet in zijn vakgebied wel accentverleggingen in de voorbije jaren: ,,Vroeger repareerde je apparatuur. Nu vervang je de defecte onderdelen.'' Kees Oostdijk, docent hout, herinnert zich dat de werkwijze van de school vroeger veel meer gedisciplineerd was: ,,Leerlingen stonden in die tijd in 'hun eigen klasvak' op het schoolplein te wachten tot zij het signaal kregen dat ze - ordentelijk en zwijgend - naar hun klas mochten wandelen. Nu gaat dat heel, heel anders.''

Deze drie heren hebben bewezen dat zij het benodigde aanpassingsvermogen bezitten om in deze steeds veranderende leeromgeving te kunnen blijven lesgeven en opvoeden. Namens alle leerlingen van de afgelopen decennia uit Sliedrecht en omgeving bedankte de plaatsvervangende directeur hun voor hun inzet en hun wijze lessen.

advertentie
advertentie