'Sociaal proces het belangrijkst'

29 juni 2011 om 00:00 Nieuws

Keurmerk Veilig Ondernemen geen doel op zich

SLIEDRECHT - ,,Verwacht van mij niet dat de omzet ineens met tien procent toeneemt. U mag van mij wel verwachten dat ik een bijdrage zal leveren aan een sterkere homogeniteit en dat overheden en winkeliers goed samenwerken.” Met deze woorden stelde centrummanager Ron Uyldert zich ruim een jaar geleden voor aan de Sliedrechtse winkeliers. Hij heeft woord gehouden. Door de koppen bij elkaar te steken stellen gemeente, brandweer, politie en de winkeliersverenigingen voor de Kerkbuurt en het Burgemeester Winklerplein na de zomer alles in het werk om het Keurmerk Veilig Ondernemen in de wacht te slepen.

Door Erik de Bruin

,,Volgend jaar april, mei willen we de eerste ster aanvragen”, aldus Uyldert, die acht uur per week werkzaam is in Sliedrecht en daarnaast als stadsmanager fungeert in Breda en Leerdam. ,,Wat we in Sliedrecht doen is niets nieuws. Wat je ermee bereikt is dat je niet tegen, maar met elkaar spreekt. We beogen allemaal hetzelfde: een veilig, leefbaar en daardoor aantrekkelijk winkelgebied. Het sociale proces is het belangrijkst. Door als groep te acteren ontstaat meer saamhorigheid en verdraagzaamheid.”

Er is de afgelopen maanden al gewerkt aan het opbouwen van een groepsgevoel. Nadat half maart een intentieovereenkomst was ondertekend is een enquête gehouden onder de winkeliers in welke mate zij vormen van criminaliteit en overlast ondervinden in en buiten de winkel. ,,Ook is een schouw gehouden om met eigen ogen te kunnen zien welke maatregelen nodig zijn voor een schoon en veilig winkelgebied”, legt Uyldert uit. ,,Onze bevindingen hebben geresulteerd in een maatregelenmatrix. Na de zomer gaan we een plan van aanpak opstellen. We bekijken met name wie eigenaar is van het probleem.” Het plan van aanpak wordt getoetst door een onafhankelijke organisatie die is gecertificeerd een dergelijk keurmerk te verstrekken. ,,Je komt er niet mee weg dat je een schouw hebt gehouden. Daarvan dien je een verslag te maken waarna wordt gekeken wat met de uitkomsten is gedaan. Halen we het keurmerk binnen dan is het zaak te continueren. Blijf je op de goede weg dan krijg je elke twee jaar een ster erbij. Dat is geen doel op zich, maar wel een mooi streven.”

De uitkomsten van de enquête en schouw zijn volgens de centrummanager niet schrikbarend: ,,Ten aanzien van de landelijke cijfers gaat het in Sliedrecht helemaal niet slecht. Wel hebben veel winkeliers aangegeven behoefte te hebben aan voorlichting over diefstal- en inbraakpreventie. Daar gaan we voor zorgen. Ik heb in het begin gezegd: ik wil alles doen, maar je moet er wel zelf mee komen. De winkeliers weten me te vinden voor advies en hulp en pakken zelf het initiatief. Mooi om te zien."

advertentie
advertentie