College slaagt ruim voor Zomernota

29 juni 2011 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - ‘Wat een fraai schouwspel!’ PvdA-raadslid Anton van Rees doelde met het Twitter-bericht dat hij dinsdagavond laat verstuurde op de indrukwekkende bliksemschichten die uit een pikzwarte lucht naar beneden knalden. Over de raadsvergadering, die ruim drieënhalf uur had geduurd, kon dat moeilijk worden gezegd. Die was het best te omschrijven als saai en voorspelbaar.

Door Erik de Bruin

Voorspelbaar omdat de oppositiepartijen PRO Sliedrecht en VVD in hun kritische nootjes omtrent de Zomernota veelal op één lijn zaten en omdat de coalitie - met name dankzij SGP-ChristenUnie en CDA, die elkaar echt hebben gevonden - een sterk blok vormden. VVD diende zes amendementen in. Alle werden verworpen. Overigens waren de door liberalen voorgestelde wijzigingen niet echt schokkend te noemen. ,,We hebben een alternatief bezuinigingsplan ingediend. Dat hebben we natuurlijk niet voor niets gedaan. Het is jammer te moeten constateren dat het college op dezelfde voet door wenst te gaan”, verzuchtte fractievoorzitter Len van Rekom. Het was niet meer dan een zucht. Hij bracht wel zes amendementen in. Onder andere om geen honderdduizend euro te reserveren voor nieuw beleid. ,,Met PRO Sliedrecht zijn we het eens dat je alleen moet zoeken naar middelen als er concrete plannen zijn.” PRO Sliedrecht was het op zijn beurt met de VVD eens dat de subsidieverlaging op de twee Sliedrechtse musea niet twintig, maar tien procent zou moeten bedragen. Ook kunnen zich ze beide niet vinden in de uitgave van 46.500 euro voor het aanbrengen van een isolatiewand in sporthal De Valk en het feit dat Sliedrecht 13.700 euro bijdraagt aan enkele ‘proeftuinen’ in de Drechtsteden. Met betrekking tot de proeftuinen en de musea hadden de oppositiepartijen de PvdA op hun hand, het antwoord van de SGP-ChristenUnie en het CDA was in alle gevallen Nee. Theo den Braanker, de fractievoorzitter van SGP-ChristenUnie, las met betrekking tot het musea-amendement wel een korte stemklaring voor: ,,De twee musea in Sliedrecht gaan ons aan het hart. We vinden de subsidieverlaging van twintig procent vervelend, maar ze vallen niet om. Bovendien is het voorgestelde amendement om de verlaging met tien procent te matigen in onze ogen een selectieve keuze.”

Rapportcijfer

Den Braanker gaf het gemeentebestuur een acht voor de Zomernota. ,,Als je dit rapportcijfer op school haalt, zou de meester zeggen: Ga zo door, jongen! We moeten er ons wel van bewust zijn dat het nieuwe kalenderjaar weer behoorlijk zwaar wordt.” Daarmee doelde hij op de aanvullende bezuinigingen die nodig zijn. Het college wil voorafgaand aan de begrotingsvergadering in november innovatieve voorstellen presenteren. Ook zal er in de raad een kerntakendiscussie plaatsvinden over wat wel en niet tot het gemeentelijk takenpakket behoort. Door dingen aan de samenleving over te laten kan geld worden bespaard. Of het verstandig was het college te vleien met een hoog rapportcijfer is de vraag. Het maakt nieuwsgierig welk rapportcijfer burgemeester en wethouders krijgen als eind augustus duidelijkheid komt over de bestuurscrisis.

advertentie
advertentie