Goedkope lening voor duurzaam huis

29 juni 2011 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - In december schreef Het Kompas al over de duurzaamheidslening die Sliedrechtse inwoners bij de gemeente kunnen krijgen. De 150.000 euro die daarvoor beschikbaar is, is echter nog lang niet op. De gemeente roept opnieuw op om van deze voordelige regeling gebruik te maken. ,,De gemeente Sliedrecht vindt duurzaamheid en energiebesparing zo belangrijk dat ze geld opzij heeft gezet om leningen te kunnen verstrekken aan mensen die energiebesparende maatregelen willen treffen aan hun woning”, aldus Monique Boer, communicatieadviseur van de Gemeente Sliedrecht.

Door Ariënne Megchelsen

Maximaal 15.000 euro lenen, tegen een vaste lage rente en de eerste drie jaar aflossingsvrij. Vervolgens mag de lener er bij een hoge lening ook nog eens vijftien jaar over doen om het bedrag terug te betalen. Klinkt aantrekkelijk, en dat is het ook, zei Monique Boer in december al. ,,Deze lening is vooral handig voor mensen die in oudere huizen wonen. Juist bij oudere woningen van vóór het jaar 2000 is namelijk nog veel winst te behalen op energiebesparende maatregelen. Met een spouwmuurisolatie kun je bijvoorbeeld al een veel lagere energierekening krijgen.”

De gemeente is sinds dit jaar bezig om van Sliedrecht een duurzame gemeente te maken. Behalve de bedrijven die hun energieverbruik moeten verminderen, wil de gemeente ook graag de hulp van de Sliedrechtse burgers. Het doel: het energieverbruik van huishoudens met drie procent per jaar gaan verminderen. ,,Wij willen daar natuurlijk ook bij helpen, dus daarom hebben we besloten via de SVn (Stichting Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten, red.) deze lening beschikbaar te stellen.”

In totaal komen er zeventien maatregelen in aanmerking voor een lening, waaronder bijvoorbeeld eenvoudige ingrepen als het plaatsen van dubbel glas of een zuinigere CV-ketel, maar ook grotere projecten als het aanleggen van zonnepanelen of vloerisolatie. ,,Wie van deze lening gebruik wil maken, moet een EPA-advies (Energie Prestatie Advies, red.) laten maken. Er komt dan een adviseur langs die je precies vertelt met welke maatregelen je huis energiezuiniger kan worden.” Op de website www.milieucentraal.nl is te zien waar Sliedrechts dichtstbijzijnde maatwerkadviseur te vinden is. Met het rapport dat deze adviseur maakt, kan de aanvrager naar de gemeente stappen. Die beoordeelt vervolgens of de huiseigenaar in aanmerking komt voor een lening.

Een extra reden om te investeren in energiebesparing, is volgens de gemeente de ‘labelsprong’ die daarmee gemaakt kan worden. ,,Het energielabel voor woningen lijkt op het energielabel voor koelkasten en andere apparaten. Het geeft met klassen en kleuren aan hoe energiezuinig een huis is ten opzichte van andere soortgelijke woningen. Door het energielabel zie je meteen of een woning zuinig of onzuinig is ten opzichte van andere woningen van hetzelfde type. De verwachting is dat zuinige woningen makkelijker verkocht of verhuurd worden, en dat de waarde ervan stijgt.”

Voor informatie over het aanvragen van een duurzaamheidslening kan contact opgenomen met mevrouw I. Verkerk, telefoon (0184) 495 962, gemeente Sliedrecht.

advertentie
advertentie