'Burgemeester Boevée heeft niets verkeerd gedaan'

30 juni 2011 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Geen enkel dubbeltje van het Baggerfestival 2006 is in de zak van een 'grijpgrage' burgemeester, topambtenaar of horecabaas verdwenen. Dit zegt Machiel Pranger, in dat jaar penningmeester van de Stichting Baggerfestival. ,,Van financiële malversaties was helemaal geen sprake. Burgemeester Martin Boevée heeft niets verkeerd gedaan. Integendeel. Boevée verdient een pluim. Als voorzitter van de stichting durfde hij in te grijpen toen hem ter oren kwam dat de zaak dreigde te ontsporen. Hoe ik dat weet? Ik was erbij."

Door Alex Monster en Caroline Voorbergen

Machiel Pranger weet als toenmalige penningmeester tot in detail hoe de financiële afwikkeling destijds is gegaan, maar heeft de afgelopen maanden zijn mond gehouden 'om het onderzoek rond het Baggerfestival niet te frustreren'. Nu hij accountantskantoor KPMG en de Rijksrecherche over de vloer heeft gehad, vindt hij het tijd om publiek in de openbaarheid te treden. ,,Ik heb goede gesprekken gehad met de onderzoekende instanties, die ongetwijfeld duidelijkheid in de zaak hebben gebracht. Mijn berekeningen laten namelijk geen ruimte voor enige andere interpretatie: de gehele administratie is verantwoord. Geloof me, mijn berekeningen kloppen. Na de inbeslagname is het geld direct op maandag samen met een horeca-onderneemster naar de bank gebracht. De bank heeft het geld geteld. Daarna was ik de enige die het geld kon beheren. Niemand anders kon bij de omzet. Het kasverschil was slechts 42 euro. Een te verwaarlozen bedrag op zo'n enorme omzet. Dit is de waarheid. Daar sta ik voor."

Een heel ander geluid dus dan de ontevreden horecaondernemers enkele maanden geleden lieten horen aan de media. Zij noemden een bedrag van 60.000 euro waar Boevee zaterdagavond in 'onbekwame toestand' beslag op zou hebben gelegd en in de gemeentekluis zou hebben gestopt. Dit bedrag betreft het beroemde kwartje waarmee de ondernemers de consumptieprijs hadden verhoogd. Een deel van de uitbaters van toen meent hier nog steeds recht op te hebben en voelt zich bestolen. Pranger veegt dit verhaal resoluut van tafel. ,,Punt een: de consumptieverhoging met een kwartje, waartoe de horecamensen vlak voor aanvang van het festival hadden besloten, was tegen de afspraken in. Het bestuur van de stichting zag dit pas toen het festival begon. De uitbaters konden de stichting onvoldoende overtuigen dat zij er recht op hadden. De prijs terugbrengen naar 1,75 euro was geen optie meer en dus moest het kwartje maar naar de stichting, besloot het bestuur, want dan zou het uiteindelijk weer terecht komen bij de gemeenschap. Punt twee: Boevée was niet dronken. Je moet je voorstellen: de burgemeester was al bijna twee dagen continu in touw en had in de nacht van vrijdag op zaterdag slechts een hazenslaapje gedaan. Zeggen dat hij dronken was, is voor mij een zwaktebod. Hij kan zich daar niet tegen verweren. Drank speelde daar mijns inziens absoluut geen rol. Hoe ik dat weet? Ik stond naast hem. Punt drie: Boevée heeft zaterdagnacht beslag gelegd op dat geld omdat hij iets móést doen. Als voorzitter van het festival werd hij die zaterdagavond van verschillende kanten herhaaldelijk aangesproken op het feit dat er sterk wantrouwen leefde tussen de verschillende horecaondernemers over de financiële afwikkeling. Malversaties hingen mogelijk in de lucht. Boevée had de guts in te grijpen. Was het goed, was het fout? Het was in ieder geval moedig en het is netjes gebeurd. Het geld is gesealed, meegenomen en in veiligheid gebracht. Maar laten we niet vergeten dat het voor de horeca-ondernemers een ingrijpende en emotionele gebeurtenis was."

In de dagen na het festival stortte de penningmeester zich, evenals in voorgaande jaren, op zijn taak: orde scheppen in de chaos. ,,Zo'n situatie lijkt chaotisch maar voor een ondernemer als ik die dagelijks met geldstromen te maken heeft was het niet eens zo'n ingewikkeld sommetje (Pranger is supermarktondernemer in Sliedrecht red,). Alles was tot in detail terug te rekenen met gegevens die mij ter beschikking waren gesteld. Op vrijdag en zaterdag is niets onoirbaars gebeurd. Dat heb ik alle partijen met keiharde cijfers uit kunnen leggen", aldus Pranger, die zegt altijd het volste vertrouwen te hebben genoten van zowel de horeca-ondernemers en de mensen op het gemeentehuis.

Volgens hem wordt Boevée de zwartepiet toegeschoven omdat de opbrengsten voor de uitbaters in 2006 tegenvielen. ,,Daar zit 'm de pijn. Maar die tegenvaller heeft niets te maken met het handelen van de burgemeester." Dat juist Boevée nu al maanden thuiszit is volgens de voormalige penningmeester dan ook de omgekeerde wereld en gaat hem aan het hart. De gebeurtenissen rond het Baggerfestival 2006 zijn voor de stichting geen aanleiding om Boevée in het verdachtenbankje te zetten. Ook steekt het Pranger dat het imago van het Baggerfestival een deuk heeft opgelopen door alle verhalen. Pranger hoopt dat zijn verhaal ertoe kan bijdragen dat in de toekomst toch weer een mooi evenement in Sliedrecht kan worden neergezet. ,,Het zal lastig worden om alle neuzen in dezelfde richting te krijgen, maar ik wil daar graag bij helpen. Niet meer in een officiële functie. Ik heb twintig jaar in het bestuur gezeten. Het is mooi zo. Misschien kan ik een adviserende rol spelen. In een nieuwe economie hoort een nieuw Baggerfestival. Het evenement biedt kansen aan bedrijven om zich te presenteren. Samen met de gemeente, bedrijven, de gezamenlijke horeca en de detailhandel. Sliedrecht is met haar Baggerbedrijven een wereldwijde speler. Daar moeten we trots en zuinig op zijn."

advertentie
advertentie