Boeken Top 10 van oud-wethouder Gerrit Venis

1 augustus 2011 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Gerrit Venis heeft diverse bestuurlijke functies bekleed waaronder die van wethouder in Sliedrecht. Momenteel is hij griffier van de deelgemeenten Hoogvliet en Hillegersberg, actief steunfractielid van PRO Sliedrecht en voorzitter van de Historische Vereniging Sliedrecht. Naast dit drukke bestaan, is er toch nog tijd over voor het lezen van een goed boek of om te genieten van muziek.

Wat was voor u de uitdaging in het wethouderschap?

Als wethouder genoot ik van de bewonersbijeenkomsten. Dan probeerde je bepaalde processen uit te leggen en gaf je argumenten waarom beslissingen werden gemaakt. Het negatieve van het werk was een enkele bedreiging. Eens was een Sliedrechter erg verbolgen dat zijn stoep weggehaald zou worden in het kader van het 'stoepenbeleid'. Hij zei dat 'hij mij kapot zou schieten'. Toen maakte dat nog niet zo veel indruk, maar nu in deze gespannen maatschappij zou je wel aangifte doen. Wat mij voldoening gaf, is dat ik de uitvoering van beslissingen kon meemaken. Zoals de totstandkoming van de wijk waarin ik al 20 jaar woon.

Waaraan besteed je graag je tijd?

Ik ben gek op muziek uit de jaren zestig. Hier kan ik uren naar luisteren.

Als voorzitter van de Historische Vereniging, ga ik geregeld op zoek naar een bijzonder verhaal wat nooit de aandacht heeft gehad. Jaartallen interesseren mij eigenlijk niet zoveel, het gaat vooral om het verhaal. Zo heb ik onlangs uitgezocht waarom Willem van Oranje de bijnaam Willem de Zwijger had. Willem van Oranje was namelijk welbespraakt, dus een dergelijke bijnaam is vreemd. Wat blijkt, hij kreeg deze bijnaam omdat hij geen uitspraak deed over de plannen van Phillips de Tweede om de inquisitie van de Rooms-katholieke Kerk ook in Nederland te laten woeden. Ook ben ik bezig geweest met het uitzoeken van het verhaal achter het baggergoud. Ik had namelijk het idee om hierover een boek te schrijven. Uiteindelijk bleek ik niet de enige te zijn, want Daniel van der Bos nam contact met mij op. Hij wist namelijk dat ik hiermee bezig was en wilde informatie. Helaas wist ik pas na ons gesprek dat hij een boek wilde schrijven. Toen kwam onze relatie wel even op scherp te staan. Maar ik ben eigenlijk meer een man van ideeën en niet van de uitvoering. Hij heeft er een prachtig boek van gemaakt, ik had het niet beter kunnen doen.

Met wie zou je een goed gesprek willen hebben?

Jan Schaefer is voor mij een inspirerend figuur. Zijn uitspraak 'Beste dames en heren, is dit beleid of is hier over nagedacht' is mij altijd bijgebleven. Ik heb allerlei informatie en interviews over hem verzameld. Misschien kunnen we gelijk een oproep laten plaatsen voor een auteur die hierin geïnteresseerd is?

Boekentop-10

1. 'Kent u die uitdrukking? De beste preken van Dominee Gremdaat' (Gremdaat is pseudo voor Paul Haenen).

2. 'Verdomd interessant, maar gaat u verder' van Ingmar Heytze en Vrouwke Tuinman. Over de taalvondsten van Wim T. Schippers

3. 'Zwarte woordenlijst' van Eric Tiggeler en Mieke Vuijk

4. 'Op z'n Slierechs gezeed'. Een bundel samengesteld door de werkgroep Dialect Van De Historische Vereniging Sliedrecht.

5. '250 rijkste Nederlanders van de Gouden eeuw' van Kees Zandvliet. Bevat 250 biografieën van de rijkste personen uit de 17e eeuw, samengesteld door Rijksmuseum en Quote

6. Alle boeken van Leo Blokhuis

7. Alle strips van Peter de Smet en Theo van den Boogaard. ,,Ik vind het geniaal dat je zo veel manieren kunt bedenken om iets te laten mislukken. Het Amsterdam van Theo van den Boogaard vind ik fantastisch mooi."

8. Roald Dahl. ,,Mijn favoriete schrijver. Ik ben twaalf jaar leerkracht en directeur van een basisschool geweest. Ik vond het altijd geweldig om uit deze boeken voor te lezen. De Kinderen hingen aan mijn lippen. Ik heb alle boeken van Roald Dahl in de kast staan."

9. 'Het recht van de macht' van David BalDacci

10. 'Portret van een moordenaar' van Patricia Cornwell. ,,Het verhaal achter Jack the Ripper. Ik heb dit boek in één adem uitgelezen."

advertentie
advertentie