Weer halve waarheid provincie

10 augustus 2011 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Het politieke zomerreces is nog niet voorbij en de veelbesproken asbeststort op de Derde Merwedehaven levert alweer commotie op. Stichting Werkgroep Derde Merwedehaven heeft van de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid, een uitvoeringsinstantie van de provincie, bericht gekregen dat in de periode tussen 2002 en 2010 slechts 29 asbestcontroles zijn uitgevoerd. Dat schrikt schril af tegen de ruim 650 controles die eerder werden genoemd in een brief aan de gemeente.

Door Erik de Bruin

Die brief dateert van 21 april. De provincie reageerde destijds uitgebreid op de zestien kritische vragen die vanuit Sliedrecht waren gesteld. Zowel de gemeenteraad als bovengenoemde werkgroep en het burgerinitiatief onder leiding van dominee Johan Tanghé verlangden uitleg over het feit dat uit onderzoek was gebleken dat in de afgelopen acht jaar 131.000 ton onverpakt asbesthoudend afval is gestort. ,,Qua concentraties en hoeveelheden valt het binnen de vergunningvoorwaarden'', zei Ruud Peeters, hoofd van de afdeling Handhaving van de provincie. Hij beaamde wel dat het enorm verschilt met de tweeduizend ton die de provincie in oktober 2010 tijdens een hoorzitting in Sliedrecht heeft genoemd.

In de brief van 21 april schrijft de provincie het volgende: ,,Uit de ruim 650 controles is naar voren gekomen dat bij het storten is voldaan aan alle voorwaarden en dat de asbestvoorschriften correct zijn nageleefd. Tegen deze achtergrond is er geen enkele reden aan te nemen dat de omgeving gezondheidsrisico's heeft gelopen als gevolg van verspreiding van asbestvezels.'' Oud-gedeputeerde Erik van Heijningen sprak daarbij de hoop uit dat een streep kan worden gezet onder het verleden en dat enkel nog wordt gekeken naar de afwikkeling van de afvalberging, die eind 2012 wordt gesloten. Zo gemakkelijk is het echter niet. Zijn opvolger Rik Janssen zal moeten uitleggen hoe het komt dat er weer een schrikbarend groot verschil is tussen de getallen die zijn genoemd en de werkelijke cijfers.

,,De provincie heeft zichzelf in een onmogelijke situatie gemanoeuvreerd door telkens te liegen en halve waarheden te vertellen'', blaast Leo van Andel van Andel van de werkgroep stoom af. Hij vraagt zich af wat onder de pet wordt gehouden.

De woordvoerster van Janssen laat weten dat hij net terug is van vakantie en eerst alles op een rijtje wil zetten alvorens inhoudelijk te reageren. Wethouder Ad de Waard is nog op vakantie en kan derhalve niet reageren op de vragen die PRO Sliedrecht over deze nieuwe bevinding heeft gesteld. De oppositiepartij heeft na de gemeenteraadsvergadering op 24 mei - toen een meerderheid besloot vragen te stellen, maar geen aangifte te doen - de handen ineengeslagen met PvdA en VVD. Resulterend in een stichting die eind die deze week of begin volgende week statutair een feit is. Dit biedt de mogelijkheid alsnog, net als de werkgroep, aangifte te doen.

advertentie
advertentie