Wederom succes in het buitenland voor Wilhelmus

Nieuws

SLIEDRECHT / DAX - Het lijkt niet op te kunnen voor Wilhelmus dit jaar. Begin april was het Sliedrechtse showkorps nog uitgenodigd voor de Magdalenafeesten in het Spaanse Castellon de la Plana, van zondag 14 tot en met dinsdag 16 augustus was het korps te gast in de Zuid-Franse plaats Dax voor de jaarlijkse 'Feria'-feesten.

De oude stad Dax ligt in het Baskisch gedeelte van Frankrijk en de Spaanse invloeden zijn er dan ook zeer groot, inclusief een rijke traditie van stierenvechten. En één keer per jaar, in de tweede week van augustus, organiseert de stad grootse straatfeesten met veel cultuur, veel muziek en vooral veel drank. Dax verandert in die dagen in één langgerekte bar, waaraan zeer veel, vooral jonge, Fransen zich komen laven. Wilhelmus was niet voor het eerst uitgenodigd voor dit unieke straatfestival. Al in 2004 waren de Sliedrechters te gast in Dax.

Op zaterdagmiddag 13 augustus vertrok een luxe touringcar bomvol leden, instrumenten, kleding, en allerhande bagage richting Zuid-Frankrijk, goed voorbereid op de 1200 kilometer afstand. Na een redelijk voorspoedige reis kwam het korps op zondag rond 8:00 uur in het stadje Dax aan. ,,We moesten direct naar het internaat waar we de komende dagen zouden verblijven: omkleden en optreden! Het ontbijt schoot er die morgen zelfs bij in", vertelt korpslid Gertjan van der Wouden.

Na een pittige mars bij meer dan 30 graden door het stadje met enkele kleine streetconcerts, werden de Sliedrechters beloond met een koele dronk en een aangename lunch. ,,De rest van de dag waren we vrij. Sommigen pakten nog een paar uurtjes extra slaap, anderen gingen het oude stadje verkennen. Maar 's avonds genoten we met de hele groep van alle festiviteiten. Allerlei muziekgroepen trokken tot diep in de nacht door de stad om bij alle cafeetjes hun kunsten te vertonen. De mensen dansten, zongen en sprongen. Het leek wel carnaval", klinkt Gertjan enthousiast.

De volgende dag begon met een mars door de stad. ,,Te midden van de veelal folkloristische muziek en dansgroepen in traditionele kostuums waren wij met onze moderne showstijl met veel Amerikaanse invloeden een opvallende eend in de bijt. Maar het publiek waardeerde het allemaal zeer", merkte Gertjan. Na de lunch vertrok het korps naar een groot park vlak bij de arena waar een klein concert gegeven werd. Hierna moest er live op de radio gespeeld worden, voor het korps een unieke gebeurtenis. Vroeg in de avond werd Wilhelmus terug verwacht bij de arena voor een korte presentatie van wat later op de avond het absolute hoogtepunt van de trip zou worden: een muzikaal optreden in de bomvolle arena met circa 10.000 zitplaatsen. ,,Dat was heel indrukwekkend", beaamt Gertjan. Onder leiding van Drum Major Jack Prins speelde het korps enkele nummers, waarbij de color guard de choreografie verzorgde. ,,Het publiek vond het allemaal fantastisch; we kregen een donderend applaus. En ook van veel buitenlandse muzikanten kregen we veel complimenten."

Dinsdagmiddag begon de bus weer aan de terugweg naar Sliedrecht waar het korps woensdagmorgen 17 augustus bij hun verenigingsgebouw aankwam. Veel rust kregen de leden niet. Vrijdagavond moest er gerepeteerd worden op de parkeerplaats bij De Lockhorst en zaterdag 20 augustus waren er twee optredens: één in Varsseveld en daarna één in Yerseke. ,,Dat was best een zwaar programma kort na zo'n reis, maar we doen het allemaal graag. Het is immers onze hobby!", besluit Gertjan.

advertentie
advertentie