Konijnenentmiddagen bij Dierenkliniek Middeldiep

26 augustus 2011 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - In Sliedrecht en omstreken overlijden jaarlijks teveel konijnen aan de gevolgen van Myxomatose en VHD. Om deze problemen in te dammen houdt Dierenkliniek Middeldiep twee konijnenentmiddagen: op woensdag 7 september tussen 15:00 en 16:00 uur en woensdag 14 september tussen 16:00 en 17:30 uur. Op deze middagen is vaccinatie van konijnen een stuk voordeliger.

Myxomatose wordt voornamelijk overgebracht via stekende insecten zoals: vliegen, muggen en vlooien, maar besmetting via direct contact met besmette dieren en materiaal is ook mogelijk. De kans is groot dat een besmet konijn aan deze ziekte overlijdt.

VHD is het viraal haermorrhagisch syndroom, dit is een zeer besmettelijke en vaak dodelijke konijnenziekte. Dit virus kan zich via mest, besmette dieren en materialen verspreiden. Vooral konijnen boven 10 weken worden door VHD getroffen en voornamelijk jonge voedsters zijn hier gevoelig voor. Helaas is de kans groot dat een besmet konijn aan deze ziekte overlijdt.

De myxomatose vaccinatie wordt twee keer per jaar gegeven en de VHD vaccinatie één keer per jaar. In april worden de konijnen gevaccineerd tegen myxomatose en VHD. In september krijgen de konijnen alleen de myxomatose herhalingsvaccinatie. Als een konijn in april niet is gevaccineerd tegen VHD, krijgt hij in september ook deze vaccinatie. De myxomatose enting mag vanaf 4 weken leeftijd toegediend worden en de VHD enting vanaf 8 weken leeftijd. Alleen gezonde konijnen kunnen geënt worden.

Voor vragen: Dierenkliniek Middeldiep, 0184- 413724 of www.dierenkliniekmiddeldiep.nl.

advertentie
advertentie