'Maar één kans om er iets moois van te maken'

14 september 2011 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Vertegenwoordigers van de gemeente Sliedrecht, Windroos Bouwgroep, Tablis Wonen en Winkeliersvereniging Burgemeester Winklerplein kwamen donderdagmiddag bijeen op het gemeentekantoor om een samenwerkingsovereenkomst te ondertekenen. Daarmee werd het politieke dossier afgesloten en het startsein gegeven voor de lang beoogde renovatie van het Winklerplein.

Door Erik de Bruin

In een persbericht dat voor de ondertekening was verstuurd stond vermeld dat de eerste fase van de bouw naar verwachting in 2013 start. Als het aan Eric den Breejen van Windroos ligt wordt al in 2012 begonnen: ,,Daar gaan we ons best voor doen. We willen de eerste fase zo snel mogelijk realiseren. Daar zet je de toon mee. Omdat de economische recessie nog niet voorbij is, is het belangrijk een krachtig signaal af te geven.''

In die eerste fase gaat het slechts om elf appartementen. In totaal worden 210 woningen gebouwd. Een aantal dat nodig is om de herontwikkeling van het Sliedrechtse winkelhart te kunnen financieren. De werkzaamheden duren naar verwachting van 2013 tot en met 2017. Mocht de bestemmingsplanprocedure sneller worden doorlopen dan kan wellicht al in 2012 een start worden gemaakt. Volgens Den Breejen wordt het renovatie- en bouwproject in verschillende fases uitgevoerd: ,,Tijdens de werkzaamheden kunnen de winkeliers doorwinkelen. Ze moeten te allen tijde bereikbaar blijven.'' Paul van Bakel van de winkeliersvereniging voegt daaraan toe dat altijd het uitgangspunt is geweest dat alle huidige ondernemers ook na realisatie van het grootschalige project rond het plein zitten. ,,Iedereen heeft de afgelopen jaren dezelfde doelstelling voor ogen gehad. Het heeft weliswaar lang geduurd, maar uiteindelijk zijn we mét elkaar tot overeenstemming gekomen.'' Den Breejen: ,,Binnenstedelijke ontwikkelingen nemen gewoon veel tijd in beslag. We kijken met name vooruit.'' Zijn collega Hans Verkerk haalde wel op humoristische wijze aan dat de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst samenvalt met het 5-jarig lustrum van De Windroos. De bouwgroep ontstond in 2006 nadat de plaatselijke bedrijven ABB en Sliedrechtse Bouwcombinatie zich hadden verenigd om dit van de grond te krijgen. ,,Meestal lever je na vijf jaar de laatste woningen op'', zei hij enigszins cynisch. Er kan niet worden ontkend dat de bevalling uiterst moeizaam is verlopen. ,,We hebben inderdaad een aantal hobbels en tegenslagen moeten overwinnen'', sprak Henk Gravesteijn, de directeur van Tablis Wonen. Hij nam op gepaste wijze het slotakkoord voor zijn rekening. ,,Je hebt maar één kans om er iets moois van te maken en dat is nu. Dat betekent dat je goed naar elkaar moet luisteren en alle belangen scherp dient af te wegen. Vooral omdat er iets ingrijpends moet gebeuren. Het gaat verder dan het veranderen van de gevels.'' Van Bakel: ,,Alleen dooie vissen gaan met de stroom mee. Het Winklerplein was verouderd. Er moet iets gebeuren en dat gaat nu werkelijk tot stand komen. Wij zijn er verguld mee.'' Zo ook wethouder Hans Tanis, die sprak van een historisch moment en daarmee de ondertekening inleidde. Hij besloot eind 2009 verder te sleutelen aan het Masterplan (met name de hoogte van de westelijke woontoren was een aantal partijen een doorn in het oog) en kwam in juni 2010 beslagen ten ijs. Vier van de vijf politieke partijen stemden in. Het Winklerplein wordt herontwikkeld binnen de kaders die op 28 juni zijn vastgesteld.

advertentie
advertentie