Sunday Jazz opent met Flamenco-passie

18 september 2011 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Even leek het doek te vakken voor Sunday Jazz, de muzikale zondagmiddagen in De Lockhorst. Theatergroep De Lockhorst stopte er mee en de bezuinigingen op cultuur brachten een zesde seizoen in gevaar. Maar de organisatie, in handen van Bigband Blast!, zat niet bij de pakken neer en vond oplossingen. Zodoende kan zondag 9 oktober toch het doek weer open voor de eerste Sunday Jazz van dit seizoen. En dat wordt meteen gevierd met een grote naam op de bühne: flamencogitarist Max Herzog.

Enrico Vastenhout van Bigband Blast! is blij dat er weer een zesde seizoen voor de deur staat. ,,Sunday Jazz heeft in vijf seizoenen prachtige muziek gebracht. De lijst van artiesten die hebben meegewerkt is indrukwekkend: vocalisten Denise Jannah, Deborah J. Carter, Ronald Douglas, trompettisten Loet van der Lee, Angelo Verploegen, trombonist Ilja Reijngoud, saxofonist Ferdinand Povel, pianist Rob van Bavel, gitarist Martijn van Iterson en vibrafonist Frits Landesbergen. Een hoogtepunt voor ons was zonder meer het themaconcert van 10 april "A Hollywood Blast!'', waarbij het publiek zowel op muziek als ook op filmbeelden werd getrakteerd. Het was eeuwig zonde geweest, voor ons en voor heel Sliedrecht, als we er mee hadden moeten stoppen. We hebben namelijk nog veel meer jazzgiganten op ons wenslijstje staan."

Dat wenslijstje dreigde in de papierversnipperaar terecht te komen toen Theatergroep De Lockhorst werd opgeheven. ,,Met het wegvallen van de Theatergroep vielen namelijk ook de fijne contacten en goede afspraken weg, die we in de loop der jaren met hen hadden gemaakt", beaamt Vastenhout. ,,Maar gelukkig bracht Stichting Sliedrecht & Cultuur de oplossing. Dankzij deze nieuwe samenwerking hebben we de eerste twee concerten al weer kunnen plannen. Op zondag 9 oktober bijten we het spits af met een Flamenco-avond en op zondag 18 december vindt het inmiddels traditionele kerstconcert plaats."

Het idee voor een jazzmiddag met een Spaans tintje is deze zomer ontstaan in Rotterdam waar Bigband Blast! haar medewerking verleende aan Flamenco Festival. ,,Flamenco-muziek kent vele variaties, waarvan "Bigband Flamenco'' er één is. Dat was ook de reden waarom wij daar speelden. Om de muziek nog extra allure te geven speelde professioneel Flamenco-gitarist Max Herzog met de band mee. Het werd een temperamentvol, opzwepend muzikaal vuurwerk, waarin ook ruimte was voor juist heel "kleine momenten". Toen bekend werd dat Sunday Jazz kon doorgaan heeft Arie van Es, onze oprichter van Bigband Blast!, meteen contact met Herzog opgenomen en het thema van de eerste van de drie concerten in dit nieuwe seizoen was geboren", vertelt Vastenhout.

Max Herzog heeft heel veel geleerd van één van de beste Flamencogitaar-meesters van Duitsland, Jan Hengmith. Na een paar jaar jazz-gitaar in Amsterdam en Arnhem gestudeerd te hebben, is hij uiteindelijk afgestudeerd bij Paco Peña, aan het Conservatorium van Rotterdam in 2006. Sindsdien richt Herzog zich vooral op composities en arrangementen van originele hedendaagse Flamenco-muziek. Daarnaast is hij ook betrokken bij opnames en concerten voor de artiesten als DJ Lucien Foort ("The Shame" 2008) en Stefka. In 2006 leidde zijn transcripties voor Vicente Amigo en het Nederlandse Metropole Orkest tot het gitaarboek "Campo de la Verdad" (RGB Arte Visual Madrid 2008), dat nu wereldwijd beschikbaar is. Door de combinatie van zijn brede muzikale achtergrond en een grondige kennis van de Flamencogitaar-stijlen ontwikkelde Herzog een authentieke muzikale taal met subtiele jazzinvloeden, op zoek naar de dialoog met andere muzikale genres.

De aanvang van het concert op zondag 9 oktober is om 15.00 uur in Theater De Lockhorst, Sportlaan 1 in Sliedrecht. Kaarten à € 7,50 zijn verkrijgbaar bij: Fa. De Vries, Kerkbuurt 25 in Sliedrecht (0184-413046) en aan de kassa van De Lockhorst. Bestellen kan ook via www.theaterdelockhorst.nl. Zie ook www.bigbandblast.com.

advertentie
advertentie