Soli Deo Gloria vertolkt Elias van Mendelssohn

19 oktober 2011 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - COV Soli Deo Gloria uit Sliedrecht zal op zaterdag 29 oktober het oratorium 'Elias' vertolken van de componist Felix Mendelssohn Bartholdy. Het concert vindt plaats in de Grote Kerk in Sliedrecht. De solisten zijn: Lisette Emmink en Sofia Pedro (sopraan), Eline Harbers (alt), Esther Kuiper (mezzo sopraan), Aart Mateboer en Sander de Jong (tenor), Pierre Mak en Rick de Zwart (bas) en Romeo van Haren (jongenssopraan). Koor en solisten worden begeleid door het orkest Continuo uit Rotterdam en de organist André de Jager. Het geheel staat onder leiding van dirigent Pim Overduin.

Het koor treedt enerzijds op als het volk van Israël, als de priesters van Baäl, en als koor der serafijnen (engelen). Anderzijds vertolken het koor en de solisten aanzienlijke delen met een algemeen religieuze inhoud. Tenslotte neemt het koor, in het gedeelte met de verschijning van God aan Elia en de hemelvaart van de profeet Elia, een zingende en vertellende rol op zich.

,,Het is juist die veelvormigheid van de koorpartijen, die aan de populariteit van de Elias hebben bijgedragen", vertelt Piet Bezemer, voorzitter van Soli Deo Gloria. ,,In prachtige aria's, indrukwekkende koren en omspeeld door een rijke orkestratie wordt de luisteraar meegenomen naar het Oud Testamentische volk Israël in de negende eeuw voor Christus en een van zijn belangrijkste profeten, de profeet Elia, wiens naam betekent ''de Here is God''. Mendelssohn slaagt er meesterlijk in om de vele dramatische hoogtepunten meeslepend tot klinken te brengen: het lijdende volk, dat onder droogte en misoogsten zucht, de scene met het offer en het aanroepen van de goden, de komst van de regen, de hemelvaart van Elia."

'Elias' wordt alom gezien als één van de grootste negentiende-eeuwse koorwerken. Het libretto is voornamelijk ontleend aan Bijbelteksten uit 1Koningen 17,18,19 en 2Koningen 2. ,,Mendelssohn heeft de teksten ook vocaal de juiste lading gegeven. De Elias is daarmee een vocaaltechnisch lastig werk geworden", weet Bezemer. Soli Deo Gloria heeft dan ook ruim anderhalf jaar gewerkt om dit werk onder de knie te krijgen.

Het concert begint om 19.30 uur, de kerk is open om 19.00 uur. Kaarten zijn in de voorverkoop verkrijgbaar bij de leden van het koor en bij boekhandel De Waard, Kerkbuurt 48-50 in Sliedrecht. Toegang: in de voorverkoop € 25,00 en aan de kerk € 27,50.

advertentie
advertentie