Sinterklaas neemt een schatkist mee uit Spanje, maar wat zit erin?

3 november 2011 om 00:00 Nieuws

MADRID - Het is een beetje een rare dag. Ook in Spanje is het af en toe wel eens slecht weer. Zo'n beetje van dat weer dat wij hier in Nederland bijna de hele zomer hebben gehad. Sinterklaas zit wat te doezelen in zijn stoel in zijn werkkamer. Op die leeftijd mag dat overigens best, ook al is het elf uur in de ochtend. TRRRIIINNNG, er wordt gebeld aan de poort. De Poortpiet regelt het allemaal wel, maar Sinterklaas schiet ondertussen helemaal wakker.

Door Olé los Teeffelores

,,En, wie was daar?'' bromt Sinterklaas. Als hij net gedoezeld heeft, is Sinterklaas nu eenmaal niet de vrolijkste mens op aarde. ,,U zult het niet geloven Sinterklaas'', roept Poortpiet net iets te hard naar de zin van de oude sint. Toch wordt Sinterklaas wel een beetje nieuwsgierig. ,,Nou vertel, wat is er aan de hand Poortpiet, ik wil het nu wel weten!'' Poortpiet vertelt zijn relaas. Er stond een man voor de deur met een bestelwagen van Rapido, een Spaanse koerier. Die bestelwagen hing helemaal achterover van de lading. En die lading, dat is echt iets bijzonders. Het is een hele grote kist, het lijkt wel een schatkist. Sinterklaas, inmiddels weer helemaal in zijn oude doen, pakt zijn staf en daalt voor zijn leeftijd opmerkelijk snel, samen met Poortpiet, de trap af om de kist met eigen ogen te bekijken. Het lijkt inderdaad op een schatkist, maar wel een die zeer goed is afgesloten, want er zitten maar liefst drie zware sloten op. ,,Heb je wel gevraagd om de sleutels, anders kunnen we de kist nooit openmaken'', zegt de Sint terwijl hij de kist goed bekijkt. Poortpiet is niet bepaald de domste Piet, hij is niet voor niets Poortpiet geworden. ,,Natuurlijk heb ik hem dat gevraagd, maar het enige dat hij bij zich had was een envelop die aan u is gericht en die u alleen mag openmaken. Dat zei hij er nadrukkelijk bij.'' Sinterklaas krijgt de envelop met zijn naam erop in zijn handen gedrukt en wordt weer wat rustiger. ,,Ja, ja, ik begrijp het. Dank je wel Piet, ik zal eens kijken wat er in de envelop zit.''

Zo snel als de sint de trap afliep, zo snel loopt hij de trap ook weer op. Het is verbazend om te zien dat iemand die zo oud is dat nog kan. Maar eerlijk is eerlijk, als Sinterklaas eenmaal weer op zijn stoel achter zijn bureau zit, moet hij even bijkomen van de inspanning. De Serveerpiet heeft net een kopje thee op zijn bureau gezet, dat komt goed uit. Hij neemt een slok van zijn thee en dan is het tijd om de envelop open te maken. Sinterklaas begint te lezen:

Beste Sint,

Wij hopen dat u de kist in ontvangst heeft genomen. De inhoud van de kist is speciaal voor u bedoeld. U kunt van ons aannemen dat u er blij van zult worden, maar om de kist te kunnen openen moet u 'm meenemen op uw reis naar Sliedrecht in Nederland. Later zal duidelijk worden wat er in de kist zit. Wees er zuinig op, dan praten we er in Nederland verder over.

Met vriendelijke groet,

A. Noniem

,,Wie is nu weer A. Noniem? Nog nooit van gehoord'', roept Sinterklaas. De andere Pieten hebben ondertussen beneden ook de kist bekeken. Wat zou erin kunnen zitten? Geen flauw idee. De volgende dag ligt de stoomboot klaar voor vertrek en de kist gaat aan boord. Het ruim van het schip ligt vol met pepernoten, speculaas en cadeautjes. Daar is geen plek meer voor de kist. De kist moet dus op het dek worden vervoerd. Gelukkig hebben we een speciale Vastsjorpiet aan boord die zorgt dat de lading altijd goed vastzit.

Wat niemand nog weet is dat Vastsjorpiet die dagen een beetje ziek is. Hij heeft last van koorts, zijn voorhoofd is nog warmer dan de Spaanse zon. Vastsjorpiet laat zich niet kennen en legt twee banden om de kist. Hij wil beginnen met het vastsjorren van de kist, maar voelt zich opeens zo moe dat hij er even bij gaat zitten. Voordat hij het weet valt hij in slaap. Twee uur later schrikt hij wakker, gelukkig voelt hij zich al een stuk beter. Er moet nog van alles vastgemaakt worden op het dek, dus ijverig gaat hij weer verder. Maar de kist staat nog steeds los op het dek. Nou ja, zo'n zware kist zal heus niet zo maar over boord slaan, toch? En wat er in die kist zit, daar komen we in de loop van zaterdag 12 november ongetwijfeld wel achter....

advertentie
advertentie