Stichting Werkgroep Derde Merwedehaven sluit oude lijnen HVC Dordrecht

4 november 2011 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Stichting Werkgroep Derde Merwedehaven heeft woensdag op symbolische wijze de verbrandingslijnen 2 en 3 van HVC in Dordrecht voorgoed gesloten. De sluiting symboliseert de samenwerking tussen HVC en de milieubeweging uit Sliedrecht.

Deze samnewerking startte in 2006 toen HVC de afvalenergiecentrale Gevudo overnam. Dit resulteerde in een convenant, dat op 8 december 2006 is gesloten tussen HVC en de Stichting. Hierin stonden diverse afspraken over onder meer de emissies naar de lucht, de afvoer van bodemas, de activiteiten op de stortplaats Crayestein-West en de (vergunning)procedures in het kader van de nieuw te bouwen lijn 5 in Dordrecht. Deze is in mei 2011 officieel geopend. De sluiting van de lijnen zonder energieterugwinning was een van de afspraken uit het convenant.

De afgelopen jaren is er veelvuldig overleg geweest tussen de Werkgroep Derde Merwedehaven en HVC. Arie de Ruiter van de Stichting blikt terug: ,,We wilden uitbreiding van bedrijven 'aan de overkant' niet tegenhouden. Wel vonden we dat de overlast beslist niet mocht toenemen. HVC beloofde een vermindering van de uitstoot van emissies, ondanks een verdubbeling van de capaciteit. Dat vonden wij een prima basis om samen te werken met HVC. De afgelopen jaren heeft HVC bewezen open en transparant te zijn, door ons zeer regelmatig op de hoogte te houden van de bouw van de vijfde lijn en de afwerking van het voormalig stortterrein Crayestein-West."

advertentie
advertentie