'Egels zijn fascinerende diertjes'

15 november 2011 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Aaibaar. Misschien niet het eerste woord waar je aan denkt bij een egel met zijn venijnige stekeltjes. En toch valt het woord meerdere malen tijdens het gesprek met de Sliedrechtse Nele Walschot die aan de Baanhoek 457 een egelopvang runt. ,,Het zijn zulke schattige beestjes met dat spitse snuitje en die kraaloogjes. Voor mij hebben ze echt een heel hoog aaibaarheidsgehalte."

Door Caroline Voorbergen

Bijna een jaar bestaat de Stichting Egelzorg Sliedrecht nu officieel. Nele Walschot, dierenarts in Rotterdam-Zuid, trekt grotendeels de kar. ,,In mijn praktijk had ik al jaren heel goed contact met Else Arendse van Stichting Vogelklas Karel Schot in Rotterdam. Zij is gespecialiseerd in egels en bracht haar zieke dieren bij mij. Zo is de belangstelling voor dit bijzondere diertje ontstaan." Toen Else Arendse ruim een jaar geleden aangaf het werk niet meer aan te kunnen, bood Nele aan de taak voor een groot deel over te nemen. ,,Het was eigenlijk een logische stap. Ik wilde al langer iets voor een goed doel doen binnen mijn vakgebied. Bovendien konden Else en ik elkaar perfect aanvullen. Zij had een enorme schat aan ervaring, maar miste medische kennis. Voor mij was dat precies andersom."

Zo ontstond de egelstichting van Nele. In de kelder van het Sliedrechtse dijkhuis werd een flinke ruimte ingericht met meters planken en daarop caviakooitjes om de zieke of ondervoede beestjes op te vangen. ,,In onze eerste winter hadden we er al 24", vertelt ze. ,,Egels zijn namelijk kwetsbare dieren en hebben niet voor niets de beschermde status gekregen. Ze zijn heel vatbaar voor parasieten en schimmels. Verder bezwijken ze vaak aan vergiftiging doordat veel mensen slakkengif gebruiken in hun tuin. Natuurlijk is ook de alsmaar toenemende verkeersdrukte in Nederland een probleem. En ook het rondzwervend plastic is steeds vaker een doodsoorzaak. Egels hebben namelijk een obsessie voor geur. Bladzuigers zijn ook een vijand van de egels. Als de gemeente met die wagens rondrijdt zuigen ze regelmatig met de bladeren en egel of een nestje jongen mee", somt Nele de gevaren op.

Als de zieke of gewonde egels bij Nele worden gebracht is het gevaar nog niet geweken. ,,De eerste uren zijn doorslaggevend of ze het halen. Egels zijn namelijk heel moeilijk te behandelen. Ze verdragen geen medicatie via de mond, dat speekselen ze er weer uit, en moeten dus hun medicijnen middels injecties of sondes binnen krijgen. Daar is toch wat medische kennis voor nodig." Nele ziet hier een schone taak voor zich weggelegd. ,,Binnen de dierengeneeskunde is absoluut onvoldoende bekend over de egel, zeker in Nederland. Ik vind het fascinerend me daar in te verdiepen. Ik opereer egels, neem foto's, doe bloedonderzoek, autopsie. Al deze kennis, samen met de ervaring die ik nu op doe, wil ik ooit bundelen in vakliteratuur voor collega's."

Financiële hulp

De egelopvang heeft op dit moment zes egels in huis. ,,De grote stroom zal de komende weken op gang komen. Rond deze tijd, half november, gaan de egels namelijk in winterslaap. Maar dat kunnen ze alleen als ze zich voldoende rond hebben gegeten. Egels die in het voorjaar geboren zijn zijn nu groot en dik genoeg om de winterslaap aan te kunnen. Maar jonge egels uit een najaarsnest zijn nog veel te klein en redden het niet. Die zullen nu nog steeds rondscharrelen op zoek naar voedsel dat er onvoldoende is. Zij moeten dus bijgevoerd worden." Mensen kunnen zelf helpen door voor zo'n egel kattenvoer en water in de tuin te zetten. ,,Melk is uit den boze. Dat is dodelijk voor een egel", benadrukt Nele met klem. Veel te kleine of verzwakte egels moeten naar de opvang. ,,Deze egels scharrelen vaak ook overdag rond. Dan is het mis."

Maar Stichting Egelzorg Sliedrecht wil ook een oproep doen voor financiële hulp. Nele: ,,We komen ernstig geld tekort. Op dit moment betalen we bijna alles uit eigen zak en dat loopt aardig op. Alleen al het voer, kwaliteitskattenbrokken en meelwormen, kost 120 euro per maand. En dan heb ik het nog niet over de dure medicatie." De Stichting zoekt dus dringend sponsors. Particulieren, bedrijven en stichtingen kunnen een bedrag overmaken op rekeningnummer 160296765 t.n.v. Stichting Egelzorg Sliedrecht. ,,Met elke euro zijn we geholpen."

Mensen die egels vinden die hulp nodig hebben kunnen bellen met de Dierenbescherming (0900-1120000), die voor de eerste opvang zorgt, aangezien de Sliedrechtse egelopvang niet 24 uur per dag bereikbaar is. De Dierenbescherming zorgt er vervolgens voor dat het egeltje zo snel mogelijk in de goede handen van Nele Walschot komt.

advertentie
advertentie