Gemeenteraad krijgt spiegel voorgehouden

30 november 2011 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Onderzoeksbevindingen van de Sliedrechtse Rekenkamercommissie maken duidelijk dat de sturingskracht van de gemeenteraad onvoldoende is.

Volgens Rekenkamer-voorzitter Peter Sertons is de geringe sturingskracht van de raad zowel het gevolg van onvoldoende kwaliteit van de sturingsinformatie als van onvoldoende gebruik van sturingsmogelijkheden. ,,De onvoldoende kwaliteit van sturingsinformatie leidt tot discussies op het verkeerde niveau, namelijk: over details in plaats van hoofdlijnen en uitgangspunten. De informatievoorziening aan de raad krijgt hierdoor het karakter van kennisoverdracht in plaats van het aanreiken van sturingsmogelijkheden. Het college brengt de raad dus onvoldoende in de positie om te sturen'', aldus Sertons, die tevens aanhaalt, vrij vertaald, dat de fracties de schuld bij zichzelf moeten zoeken. ,,In plaats van betere informatie af te dwingen en meer sturingsmogelijkheden voor zichzelf te organiseren lijkt de raad in de situatie te berusten.'' Doordat er volgens hem onvoldoende wordt gestuurd op zaken die de eigen gemeente aangaan is ook de volksvertegenwoordiging van Sliedrecht in de regio in het geding aangezien regionale samenwerking nog hogere eisen stelt. ,,Onze belangrijkste aanbeveling aan de raad is zelf het initiatief te nemen om de sturingskracht te verbeteren. De fracties dienen actief toe te zien op de naleving van wat is afgesproken.''

De Rekenkamercommissie heeft in november 2008 al de vinger op de zere plek gelegd. De SGP-ChristenUnie en het CDA haalden het toen uitgebrachte rapport Mandatering aan tijdens de bijzondere raadsvergadering op 24 oktober waarin de bestuurscrisis werd besproken. Volgens CDA-fractievoorzitter Wim Dunsbergen heeft de gemeenteraad het er toen bij laten liggen en kan het oude gedrag, dat leidt tot trage besluitvorming en soms zelfs helemaal geen besluitvorming, niet meer worden geaccepteerd.

advertentie
advertentie