Afbeelding

Vervolgonderzoek Kerkbuurt moet leiden tot concreet actieplan

30 november 2011 om 00:00 Nieuws

,,De Kerkbuurt verdient een oppepper. Wij kunnen hiermee instemmen”, zei CDA-raadslid Vincent Prins. Hij plaatste wel de kanttekening dat het geen kostbaar en langdurig studietraject dient te worden. ,,Weer een heel uitgebreid rapport is niet wenselijk. Waar de ondernemers op de Kerkbuurt op zitten te wachten zijn concrete aanbevelingen om mee aan de slag te kunnen gaan”, aldus Leen Huijser van de SGP-ChristenUnie. Beide fracties stemden in met het kredietvoorstel. Net als de PvdA, die wel vroeg of het bedrag niet kan worden verlaagd door de inbreng van de centrummanager die in april 2010 is aangesteld. PRO Sliedrecht vormde samen met de VVD een minderheid. Len van Rekom zei namens laatstgenoemde partij dat hij het verstandiger acht 35.000 euro te besteden aan het verfraaien van de Kerkbuurt dan aan weer een nieuw rapport. Volgens de liberalen biedt de ontwikkelingsvisie van BRO voldoende basis om zelf initiatieven te ontplooien. ,,Je moet daar als gemeente niet dieper op ingaan, maar het overlaten aan de ondernemers.”

SLIEDRECHT - De Kerkbuurt vormt het historische hoofdwinkelcentrum van Sliedrecht, maar boet in aan uitstraling vanwege toenemende leegstand en achterstallig of achterblijvend onderhoud aan diverse panden en een teruglopende ruimtelijke kwaliteit. In opdracht van de gemeente is adviesbureau BRO een jaar geleden aan de slag gegaan om de problematiek te analyseren en in beeld te brengen. Dat heeft geresulteerd in een rapport dat een halfjaar geleden werd gepresenteerd aan ondernemers, bewoners en eigenaren. Dinsdagavond werd de Toekomstvisie tegen het licht gehouden door de gemeenteraad, al bogen zij zich met name over het collegevoorstel om 35.000 euro uit te geven aan vervolgstappen.

Door Erik de Bruin

BRO schrijft in haar rapport dat in veel branches het aanbod kwantitatief en soms ook kwalitatief beneden de norm is. Ook wordt opgemerkt dat de Kerkbuurt te langgerekt is als winkelgebied, te veel opgangen heeft, een ontmoetingsplein mist, geen herkenbare entrees heeft en dat de parkeerplaatsen moeilijk bereikbaar zijn plus aan de westelijke zijde (bij de Grote Kerk) ontbreken. De drie vervolgstappen (waaraan het prijskaartje van 35.000 euro hangt) die worden voorgesteld behelzen verder onderzoek naar mogelijkheden om een aantrekkelijke entree te realiseren, het Merwedeplein om te vormen tot het hart van de Kerkbuurt en om van Kerkbuurt-Oost een aantrekkelijke aanloopstraat te maken. ,,Een kort en bondig onderzoek heeft zeker toegevoegde waarde”, sprak wethouder Hans Tanis tot slot. ,,Het moet leiden tot een concreet actieplan.”

advertentie
advertentie