Geschiedenis van Alblasserwaard in beeld gebracht

4 december 2011 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Peter Donk Productions uit Sliedrecht brengt in de reeks over de Alblasserwaard een nieuwe dvd uit met de titel 'Alblasserwaard… in vroeger tijden', de geschiedenis van de streek. De dvd ligt nu in de winkel.

De afgelopen jaren verschenen in de Alblasserwaard-reeks onder meer 'Alblasserwaard… in vogelvlucht', de Alblasserwaard in vier seizoenen (2009) en 'Beroepen van toen… uit de Alblasserwaard', unieke portretten van vaklieden (2010). Na de beroepen dvd is het ook dit jaar een historische dvd geworden. ,,We zijn een aantal jaren geleden begonnen met het maken van een regio-uitgave en dat bleek een groot succes. Ieder jaar vragen mensen, wat voor dvd we nu weer maken. Op het lijstje stond een dvd te maken over de geschiedenis van de Alblasserwaard, maar dat is niet eenvoudig. Om een voorbeeld te noemen, de meeste kastelen in het gebied staan er niet meer. En dus moet je creatief zijn. De geschiedenis van de vorming van de Alblasserwaard konden we evenwel toch in beeld brengen'', vertelt Brenda Donk-Hoeflaak van het televisie- en videoproductiebedrijf.

De opnamen voor de documentaire vonden gedurende het hele jaar plaats. Overdag, maar ook in de vroege en late avond en zelfs in de nacht. In de montage is gebruikt gemaakt van nieuwe technieken. ,,We beginnen in de vroege ijstijd en eindigen in de video in het heden", aldus Donk-Hoeflaak. ,,Bijzonder is de grilligheid van het ontstaan van het gebied en de bewoning. Dat is in de video terug te zien. De Alblasserwaard en water waren nauw met elkaar verbonden. De bewoners waren op het water aangewezen. Ze leefden van de jacht en visvangst. Maar datzelfde water deed ze ook op de vlucht slaan. In de documentaire zitten unieke videobeelden van de laatste watersnood, in 1953. De dvd geeft een goed beeld van de ontstaansgeschiedenis.''

Peter Donk Productions bestaat sinds 1989 en is gevestigd in Sliedrecht. Het televisie- en videoproductiebedrijf werkt voor omroepen, bedrijven, instellingen en organisaties. Oprichter is Peter Donk-Hoeflaak, werkzaam bij de NOS. Sinds 2008 heeft zijn vrouw Brenda Donk-Hoeflaak het bedrijf overgenomen. Zij werkte jaren bij de AVRO. Het maken van een regio-dvd is een eindejaarstraditie.

De dvd 'Alblasserwaard … in vroeger tijden' wordt onder meer verkocht bij boekhandel Ritmeester (Boven-Hardinxveld, Gorinchem en Meerkerk), boekhandel De Wingerd (Giessenburg, Hardinxveld-Giessendam en Gorinchem), De Vos Boeken (Sliedrecht), boekhandel De Gruijter (Sliedrecht), Bruna Piazza Center (Gorinchem), Chr. boekhandel De Bouwsteen (Bleskensgraaf), kantoorboekhandel Groot-Ammers, boekhandel De Waard (Sliedrecht), tankstation Deltabrug (Schelluinen), Sjaloom Chr. boeken & muziek (Papendrecht), Chr. boekwinkel De Graankorrel (Streefkerk), Fa. H. de Jong (Noordeloos) en Chr. boekhandel De Schuilplaats (Alblasserdam). De verkoopprijs bedraagt € 12,95.

Voor meer informatie kan contact opgenomen worden met: Brenda Donk-Hoeflaak via 06-14267858 of via brenda@peterdonkproductions.nl. Zie ook www.peterdonkproductions.nl.

advertentie
advertentie