'Korenfestival aan de Merwede'

6 december 2011 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Korenfestivals worden door het hele land gehouden. Papendrecht doet het eens in de twee jaar, Dordrecht heeft er één waaraan vorig jaar zo'n 45 koren meededen en Gorinchem kent al drie indrukwekkende edities. Sliedrecht kent het fenomeen nog niet. Maar daar wil Rien Mudde van Stichting Sliedrecht en Cultuur (SSC) verandering in aanbrengen. Als het aan hem ligt komt er in 2012 een groot korenfestival in het Baggerdorp en daarvoor wil hij een speciale werkgroep in het leven roepen. Middels brieven heeft hij reeds vijftien Sliedrechtse koren aangeschreven.

Het is niet verwonderlijk dat juist Rien Mudde dit initiatief oppakt. Behalve vice-voorzitter van Stichting Sliedrecht en Cultuur is hij ook lid (vroeger zelfs voorzitter) van Soli Deo Gloria en zit hij in het bestuur van de Koninklijke Christelijke Zangers Bond. Met deze jarenlange ervaring is hij de ideale spil tussen SSC en de te vormen werkgroep. ,,Mijn taak in deze fase is vooral mensen mobiliseren die de kar willen gaan trekken. Die dit korenfestival eens in de twee jaren willen organiseren, te beginnen in 2012", vertelt Mudde. ,,We hebben alle vijftien koren van Sliedrecht een brief gestuurd. Niet alleen met de vraag of ze mee willen doen, maar ook met het verzoek mensen naar voren te duwen die dit project zien zitten. Overigens hoeven het niet persé koorleden te zijn. Ook andere Sliedrechters met organisatietalent zijn van harte welkom in de werkgroep."

In de werkgroep moeten diverse taken vervult worden. ,,We zoeken een voorzitter, een budgetteerder die waakt over het potje, een secretaris, iemand voor de PR en marketing, een facilitair medewerker en leden met creatieve ideeën." De eerste bijeenkomst is al gepland: op dinsdag 13 december in het CJMV-gebouw om 19.30 uur houdt Rien Mudde een informatieve presentatie. ,,Bij deze bijeenkomst is iedereen welkom die meer over de plannen wil weten, geheel vrijblijvend dus. Ik wil kijken of er voldoende draagvlak en medewerking onder de Sliedrechters is."

De luisteraars bij deze bijeenkomst zullen merken dat Mudde niet iemand is die klein denkt. ,,Het mag zo groot worden als men maar wil. Er zit geen rem op", is zijn uitgangspunt. ,,Ik zie voor me dat het festival zich door het hele dorp verspreidt. Locaties genoeg in Sliedrecht; grote zalen, kleine zaaltjes, kerken, musea, pleintjes, de kiosk, noem maar op. Zo kunnen we heel veel koren een podium bieden, niet alleen uit Sliedrecht, maar uit het hele land." Mudde denkt zelfs over de grenzen. ,,Het lijkt me prachtig een uitwisseling met Orastie op te zetten. Ik weet dat ze daar een prachtig koor hebben. Die mensen kunnen we uitnodigen en bij Sliedrechtse koorleden huisvesten."

Mudde heeft ook al een naam bedacht: 'Korenfestival aan de Merwede'. En hem lijkt een datum in de eerste weken van oktober ideaal. ,,Maar ik wil niet te veel gras voor de voeten van de werkgroep wegmaaien. Alles ligt nog open en is bespreekbaar. Zij moeten het gaan doen." Stichting Sliedrecht en Cultuur heeft een potje vrijgemaakt voor de basiskosten. ,,Maar sponsors zoeken zal zeker een belangrijke taak van de werkgroepleden zijn."

Belangstellenden zijn welkom op de bijeenkomst in het CJM-gebouw, dinsdag 13 december, 19.30 uur (zaal open 19.15 uur). Voor info: j.m.mudde@xs4all.nl.

advertentie
advertentie