Partij voor de Dieren in actie voor diervriendelijke Kerst

Nieuws

REGIO - De Partij voor de Dieren, werkgroep Alblasserwaard en Drechtsteden, houdt op donderdag 22 december in het centrum van Sliedrecht een flyer-actie voor een diervriendelijke Kerst. De partij hoopt dat Sliedrechters hun goede voornemens voor een beter dierenwelzijn en milieu omzetten in daden door tijdens de feestdagen geen, minder of biologisch vlees te eten. Tijdens de gehele decembermaand zijn op de website van de Partij voor de Dieren (www.partijvoordedieren.nl) links te vinden naar vegetarische kerstmenu's.

,,Wij hopen de mensen met Kerst bewust te maken van de verbondenheid tussen huidige en toekomstige generaties, dichtbij en ver weg. Ons consumptiegedrag hier heeft grote gevolgen voor de leefomstandigheden van mensen elders en in de toekomst,'' aldus Marjolein Heesters, coördinator Partij voor de Dieren werkgroep Alblasserwaard en Drechtsteden. ,,Vlees eten is naast dieronvriendelijk, ook nog eens zeer inefficiënt. Voor de productie van een kilo vlees is 5 tot 7 kilo aan soja, graan of mais nodig. Daarbij legt het een groot beslag op drinkwater. Wij hopen dat mensen met Kerst, maar ook daarna, steeds meer zullen kiezen voor feestelijke vegetarische of veganistische alternatieven'', aldus Heesters.

Met gemiddeld 86 kilo vlees per persoon per jaar, staat Nederland op de zevende plaats op de wereldranglijst voor vleesconsumptie. Heesters: ,,Volgens het WNF leven Nederlanders met het huidige consumptiepatroon alsof ze over twee aardbollen beschikken. Naast het dierenleed, veroorzaakt de Nederlandse vee-industrie ernstige milieuvervuiling en draagt het bij aan ontbossing en een oneerlijke wereldvoedselverdeling. Nederland is, na China, de grootste importeur van soja voor veevoer. Van alle geïmporteerde soja wordt 90% verwerkt in veevoer.Voor de sojateelt worden grote oppervlakten tropisch regenwoud gekapt met als gevolg conflicten over landrechten, schending van arbeidsrechten en verlies van lokale voedselzekerheid en werkgelegenheid elders."

advertentie
advertentie