Gemeente reikt drie erepenningen uit

14 december 2011 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Drie Sliedrechters die al jaren vrijwilligerswerk doen werden donderdagavond in het zonnetje gezet. Niet alleen door de gemeente, ook door leerlingen van De Sprong en het Griendencollege. Ze verzorgden de hapjes en drankjes en maakten foto's. Van de plaatjes die zijn geschoten wordt een album gemaakt als aandenken.

Een aandenken voor degenen die een gemeentepenning ontvingen en hun familie en vrienden. Dit jaar reikte wethouder Johan Lavooi de erepenningen uit aan achtereenvolgens Gijsbert Dirk van Noordenne, Pieter Jan Seltonrijch en Eric van Son. De oudste van het stel mocht als eerste naar voren komen. De heer Noordenne is 83 lentes jong. Hij werd geëerd omdat hij negentien jaar bestuurslid is van Anders Actieven. Voor deze vereniging, die is bedoeld voor inwoners die niet meer actief aan het arbeidsproces deelnemen, organiseert hij vijftien jaar 'gezellige middagen' waarbij wordt gekaart, gesjoeld en bingo wordt gespeeld. Ook verzorgt hij al twee decennia de viswedstrijden voor Anders Actieven. De 66-jarige Seltonrijch heeft in 1983 samen met Ferdinand de Koning de vereniging Hart Recreatie Sport Sliedrecht opgericht. Vervolgens is hij 27 jaar voorzitter geweest. Vorig jaar is hij daarmee gestopt omdat hij het iets rustiger aan wilde doen. Van Son is met zijn 45 jaar de jongste, maar ook al 25 jaar een betrokken vrijwilliger. Hij zet zich in voor korfbalvereniging Merwede. Waar hij naast trainer van het tweede elftal een manusje van alles is die onder andere op zaterdag de velden indeelt en regelmatig contact heeft met de gemeente over de inhuur van zaaluren en de aanleg en onderhoud van kunstgrasvelden.

Voor en na de officiële overhandigingen door de wethouder werden de geëerde vrijwilligers en hun aanhang in de watten gelegd door leerlingen uit het voortgezet onderwijs. Ze traden op als gastvrouw. Normaal gesproken doet de gemeente dat zelf. ,,In het kader van de Maatschappelijke Stage, die dit jaar verplicht is gesteld, leek het me een leuk idee dit door leerlingen te laten doen. Ik heb contact gezocht met de gemeente en die had er meteen oren naar'', aldus Charlotte Brouwer, die sinds september voor Stichting Welzijnswerk Sliedrecht actief is als zogenoemde stagemakelaar. ,,Het is een leuke link. Vrijwilligers die nu een mooie penning krijgen voor het vele werk dat ze doen worden verwend door de vrijwilligers van de toekomst.'' Over het verloop van de maatschappelijke stages is ze tevreden: ,,De digitale vacaturebank voor de Alblasserwaard werpt overduidelijk vruchten af. Voor leerlingen is het gemakkelijker vrijwilligerswerk te vinden dat bij hen past, vrijwilligersorganisaties worden niet meer plat gebeld en kunnen gericht aangeven waar ze naar op zoek zijn.''

advertentie
advertentie