MFA Wijngaarden ligt op schema

14 december 2011 om 00:00 Nieuws

WIJNGAARDEN - 'Elk nadeel heeft voordelen', zou Johan Cruijff zeggen. Toen de Gasunie aankondigde een gascompressorstation te willen bouwen in de nabijheid van het Alblasserbos en het dorp Wijngaarden ontstond onder de dorpsbewoners (lichte) paniek. Dankzij diezelfde Gasunie - haar wens is inmiddels gerealiseerd - beschikt Wijngaarden over pakweg anderhalf jaar over een splinternieuwe multifunctionele accommodatie en een landijsbaan plus sportveld in het dorpshart. Het afgelopen jaar is er nog niet gebouwd, er zijn wel knopen doorgehakt.

Door Erik de Bruin

De Gasunie doneerde een flink zak geld aan de gemeente Graafstroom. De harde valuta moesten ten goede komen aan de gemeenschap. Het ene deel ging naar de bouw van een nieuw dorpshuis in Oud-Alblas, één van de zeven kernen, het andere deel was logischerwijs bestemd voor het dorp dat onder de rook van het gasstation ligt. Met de beschikbare 1,8 miljoen euro kon een nieuw dorpshuis worden gerealiseerd. Maar waar? De gemeente en de vier verenigingen die zich gaan huisvesten in de MFA (lees: stichting De Haveling, ijsclub Nooit Gedacht, biljartclub Lukkie Klos en schietvereniging De Vrijheid) kwamen overeen dat het de locatie Bouter wordt. Hiermee wordt bedoeld de leegstaande boerderij naast christelijke basisschool De Zaaier. Zo genoemd omdat de familie Bouter woonachtig was in deze boerderij.

De keuze was niet verrassend. De voorgestelde locatie in Wijngaarden-West voldeed niet aan de gewenste centrumfunctie en het voorstel om de 'nieuwe Haveling' te bouwen op de plek van het huidige dorpshuis had als nadeel dat de vele verenigingen die gebruik maken van het dorpshuis een jaar lang verstoken zouden zijn van huisvesting. Als MFA Wijngaarden van de grond is gekomen kunnen zij verhuizen. Is die verhuizing achter de rug dan kan De Haveling worden gesloopt. Hetzelfde geldt voor het ijsclubgebouw en de accommodatie van de schietvereniging, allen gelegen aan de wetering. Een mooie locatie om huizen te bouwen, zoals dat ook in 2012 gaat gebeuren op de locatie in Wijngaarden-West waar het dorpshuis ook had kunnen komen.

Zowel voor de gemeente als de verenigingen en daarmee dus de dorpsbewoners is het belangrijk dat men op schema ligt. Dat is het geval. Nadat de gemeenteraad van Graafstroom op 13 december 2010 had ingestemd met het kredietvoorstel is het afgelopen jaar de weg geplaveid. De locatie is bekend en er is een ontwerp gekozen. Architectenbureau Van Es uit Sliedrecht moet enkel nog wat aan de details schaven. Het gebouw is niet te modern zodat het past in het dorpsbeeld. Begin 2012 treedt het vergunningentraject in. Fietst de gemeente door relatief gemakkelijk doorheen dan is de verwachting dat na de bouwvakantie in 2012 kan worden gestart met de nieuwbouw. De realisatie duurt ongeveer een jaar. De ijsclub streeft ernaar al in de winter van 2012-2013 gebruik te maken van de landijsbaan, die ook wordt benut als sportveld.

advertentie
advertentie