Eerste schaakteam sluit jaar af met klinkende zege

18 december 2011 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Het eerste team van Schaakvereniging Sliedrecht blijft het uitstekend doen in de landelijke competitie. Ook de vierde wedstrijd werd in winst omgezet. Tegen ZSC-Saende 2 boekte het team van teamleider Jerry van Rekom een 2-6 klinkende overwinning. Opnieuw moest de teamleider op het laatst de opstelling wijzigen, vanwege de afwezigheid van Naomi Snikkers. Niels Mijnster was de invaller en hij werd direct Man of the Match.

Vanaf het begin werd het een spannende wedstrijd met heel veel wilde partijen. Dat ligt vooral Kees Wessels wel, die Sliedrecht 1 met zijn negende zege op rij, voor de 0-1 zorgde. Deze voorsprong duurde niet lang, omdat Robert van Rekom verloor. Sliedrecht kwam onder toeziend oog van de meegereisde supporters weer op voorsprong, doordat Wout Boer in aanvallende stijl zijn tegenstander in het eindspel uittikte.

De overige borden stonden in vuur en vlam. Dat de Sliedrecht-spelers daar het beste mee om konden gaan bleek wel uit het feit dat kopman Peter vd Bergh voor 3-1 zorgde en Wim Pool voor 4-1. Samen met Wessels is Pool topscorer van het eerste team met 4 uit 4. Bert van de Donk bood bij de 4-1 tussenstand remise aan en zijn in tijdnood verkerende tegenstander kon niets anders dan het aanbod aannemen. De vierde winst op rij was een feit.

Hans Klein vocht zich vanuit een verloren stelling terug naar een remise, hetgeen een meevaller betekende. De grootste meevaller was dat Niels Mijnster zijn op papier veel sterkere tegenstander tot wanhoop had gedreven, waardoor deze prompt opgaf in een misschien nog wel te houden stelling.

Met 8 punten uit 4 wedstrijden staat het Sliedrechtse vlaggenschip soeverein aan kop in klasse 3E en is zodoende ook Herbstmeister. In de volgende ronde treedt de koploper aan tegen naaste concurrent RSR/Ivoren Toren 2 (zaterdag 7 januari).

Het tweede team van Schaakvereniging Sliedrecht had wat goed te maken na de zeperd in de derde ronde. In de streekderby tegen het eerste team van Zwijndrecht zorgde een 5,5-2,5 zege voor het broodnodige eerherstel voor teamleider Kees van der Does. De wedstrijd werd gekenmerkt door veel invallers aan beide kanten. Eén van de Zwijndrechtse invallers - Jaap Euser - zorgde voor de eerste verrassing door Pieter Pons te verslaan. Dit was de eerste en laatste keer dat Zwijndrecht op voorsprong kwam. Jerry van Rekom 'moest' winnen van zijn reisbureaumaat Frank Stoute. "Dan moet dat maar snel", moet laatstgenoemde hebben gedacht en zo konden beiden zich bezig houden met het volgende reisje. Lange tijd bleef de spanning er bij 1-1 in, maar toen Willem Kuiper en Joost Stoker hun tegenstanders gedegen van het bord hadden gezet leek de strijd gestreden. Een andere Zwijndrechtse invaller - Bas Nugteren - bracht de spanning iets terug door de invallende Sliedrechtse teamleider te verslaan. De Sliedrechtse invaller Henk Prins maakte aan alle spanning een einde door zijn gewonnen eindspel ook daadwerkelijk te winnen.

Alleen de kopmannen waren nog bezig. Kees van 't Hoff stond namens Zwijndrecht stevig tegen Niels Mijnster, maar velen weten dat Niels vaak maar één goede zet doet en dat is meestal de laatste. Punt voor de Sliedrechtse kopman dus. Bij een 5-2 stand kon Wim Hokken remise aanbieden tegen Roland van Keeken, waardoor de eindstand dus 5,5-2,5 werd voor de baggeraars.

Met 6 punten uit 4 wedstrijden draait Sliedrecht 2 nog mee aan de kop. Gezien de andere uitslagen in klasse 1A heeft het tweede team het kampioenschap weer in eigen hand.

advertentie
advertentie