Unieke tentoonstelling Glaskunst bij Verfkunst

Nieuws

SLIEDRECHT - Een zeer eigentijdse collectie van een oud ambacht is te bewonderen bij Fa de Vries en Zn te Sliedrecht. Van Nostalgie tot Realisme, van Jugendstil tot Modernisme

Glas in lood is een kunstvorm die al eeuwen wordt beoefend. Vroeger vooral toegepast in kerken en kathedralen. Een schitterend spel van licht en kleuren waarmee Bijbelse voorstellingen werden weergegeven. Later werden vensters van huizen ermee versierd. Iedereen kent wel de patronen van ruitjes, vierkantjes en bloemen van glas gevat in loodstripjes. Later, in de 20e eeuw, kwam Art Nouveau met voorwerpen als lampen, beeldjes et cetera. Ook Tiffany, een iets verfijnder variant, kwam toen sterk op. Vele kunstenaars maakte naast hun schilderijen, een uitstapje naar deze kunstvorm.

In Sliedrecht is een echtpaar uit Brabant neer gestreken, die in Breda al jaren deze kunstvorm verkocht. Sinds 15 jaar maken Trees en Henk Magielse gezamenlijk Tiffany en Glas-in-lood. De zeer bijzondere moderne objecten laten zien dat er veel meer mogelijk is dan er gewoonlijk wordt gedacht. Van afbeeldingen a la de kunstenaar Miro tot aan eigen ontworpen schalen en borden. Trees was als eerste gefascineerd door Tiffany. De cursus hiervoor vond ze zo leuk dat ze (middels een opdracht) in aanraking kwam met Glas-in-lood. De link lijkt misschien simpel, maar het viel haar behoorlijk tegen de opdracht goed te volbrengen. Haar man Henk steunde en hielp haar zo goed, dat hij al snel verslingerd was aan het creëren ervan. Vanaf dat moment heeft Henk zich volledig erin bekwaamd.

Inmiddels heeft hun hobby geresulteerd in enkele echte kunstwerken, die je nooit in glas-in-lood zou verwachten. Trees heeft trouwens ook een zeer eigen stijl ontwikkeld in Welding van Glas (smelten in de oven). Het Laag op Laag smelten van verschillende kleuren en structuren van glas geeft een goed beeld van de kunstzinnigheid en vakkundigheid van het echtpaar.

Fa de Vries en Zn nodigt iedereen van harte uit op de Kerkbuurt 25 in Sliedrecht om eens een kijkje te nemen bij deze bijzondere expositie.

advertentie
advertentie