Afbeelding

Met goede voornemens naar ASVZ

29 december 2011 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Het nieuwe jaar staat voor de deur, het lijstje goede voornemens is wellicht al gemaakt. Grote kans dat “paar kilootjes afvallen” en “meer bewegen” bovenaan staan, maar ongetwijfeld zijn er ook Sliedrechters die zich voornemen in 2012 iets meer tijd vrij te maken voor een ander. Voor mensen die wat extra aandacht of spierkracht kunnen gebruiken. Bijvoorbeeld voor mensen in de Merwebolder. Vrijwilligerscoördinator Wendy Bakker doet enkele suggesties.

,,In de Merwebolder kunnen we altijd mensen gebruiken. En er is voor iedereen wel een leuke bijdrage te bedenken, waarbij we altijd uitgaan van de mogelijkheden en beschikbaarheid van de vrijwilliger. We beginnen daarom altijd met een goed gesprek waarin we bekijken wat we voor elkaar kunnen betekenen”, vertelt Wendy Bakker. ,,Natuurlijk hebben we vrijwilligers die elke week op vaste tijden komen en uiteraard zijn we daar heel blij mee. Maar tegenwoordig zijn deze mensen steeds moeilijker te vinden en dat is heel begrijpelijk. We hebben allemaal een druk leven, ook gepensioneerden, en we zijn allemaal gehecht aan onze onafhankelijkheid. Dat geeft niets; ook voor hen hebben we klusjes genoeg. Zo zoeken we bijvoorbeeld mensen met groene vingers die twee keer per jaar de tuinen van bewoners willen aanpakken. Ook de kinderboerderij kan altijd extra handen gebruiken. Wie het leuk vindt cake’jes te bakken is heel goed inzetbaar in de cake en koffie. Creatievelingen hebben we nodig in de ateliers, bij speciale activiteiten en uitjes met de bewoners hebben we altijd veel vrijwilligers nodig; zo kan ik nog wel even doorgaan.”

Alle vrijwilligers kunnen rekenen op professionele steun en begeleiding vanuit de organisatie. ASVZ zorgt voor een WA- en ongevallenverzekering, reiskostenvergoeding, bijscholing en een contract. Bakker: ,,Wat we belangrijk vinden is dat de vrijwilligers zelf ook plezier hebben tijdens het werk. Ook voor hún sociale leven kan het een aanvulling zijn. Niet alleen door het contact met de cliënten, maar ook door het contact met de andere vrijwilligers, bijvoorbeeld op de feestjes die we jaarlijks voor het hele leger vrijwilligers organiseren.”

Overigens heeft de Merwebolder de deuren niet alleen open voor vrijwilligers, ook bezoekers zijn welkom. ,,Misschien weet niet iedereen dat we hier ook een supermarkt hebben waar iedereen boodschappen kan doen. Of kom eens een kijkje nemen op de kinderboerderij, een kopje koffie drinken in Koek in Cake of een bijzonder handgemaakt cadeautje kopen in Het Steigertje. Veel klandizie is goed, niet zozeer om financiële redenen, maar meer omdat dit onze cliënten aan het werk houdt en dat is heel goed voor ze. Die werkgelegenheid is heel belangrijk. Zo kan dus iedereen op een eenvoudige manier in 2012 een sociale bijdrage leveren.”

advertentie
advertentie