Boekentop-10 van basisschooldirecteur Joost Verhoef

2 januari 2012 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Deze maand mag Joost Verhoef zijn lijstje favoriete boeken delen met de Kompas-lezers. Joost Verhoef is directeur van De Wilgen en Roald Dahl. Hij is geboren in Dordrecht maar getogen in Sliedrecht. ,,Ik sta met mijn hakken in de Sliedrechtse klei", lacht hij. ,,Als jongere wilde ik niet weg uit Sliedrecht en nu wil ik dat nog steeds niet."

Door Carolien Roos

Wat zijn de beste herinneringen uit uw studietijd?

Drie docenten van de Pedagogische Academie die mij hebben geïnspireerd, namelijk de heer Van 't Zelfde, de heer Groenendijk en de heer Jansen. Van 't Zelfde was cultuur- en tekenleraar en reisde veel. Hij bracht zijn reisverslagen tot leven in de klas door dia's. Zijn liefde voor de kunst zorgde ervoor dat ik als 19-jarige jongen al een boekenserie over kunst kocht. Groenendijk, docent biologie, deed met de studenten geregeld 'een rondje natuur'. We gingen dan naar buiten en hij vertelde over de natuur in je directe omgeving. Dit heb ik later ook voortgezet. Jansen was wethouder van gemeente Dordrecht en docent maatschappijleer. Hij vond het geweldig dat ik als 'rebelse jongen' op de proppen kwam met het boek 'Opkomst van een tegencultuur'. Ik was geïnteresseerd in de beweegredenen van de mensen die de moed hadden om tegen de gevestigde orde in te gaan. Ik herkende dat gevoel, maar bleef toch aan de veilige kant.

Wat vindt u het belangrijkste van uw werk?

Ervoor zorgen dat de leerlingen het naar hun zin hebben op school en zich optimaal kunnen ontplooien. Dat docenten prettig kunnen werken en dat je daarbij de balans weet te bewaren tussen wat van hogerhand gevraagd wordt en wat het team kan behappen.

Met wie zou u een goed gesprek willen hebben?

Nelson Mandela en Björk. Ik heb veel over Mandela gelezen. Volgens mij kom je met nieuwe inzichten terug. Zijn visie en magie, hoe hij met zijn verleden omging en wat hij voor de wereld heeft betekend, inspireert mij. Björk heeft een fenomenale stem en is steeds vernieuwend in haar muziek. Zij boeit me en maakt me nieuwsgierig.

Bezuinigingen zijn ook voor de bibliotheek aan de orde. Hoe denkt u dat de bibliotheek over twintig jaar eruit ziet?

Ik verwacht dat de bibliotheek gewoon blijft. Het aanbod zal veranderen. Toch zal in het digitale tijdperk nog steeds behoefte zijn om door een boek te bladeren en de plaatjes te bekijken. De bibliotheek blijft belangrijk, zeker als je minder te besteden hebt.

Van 18 januari tot en met 28 januari 2012 zijn de Nationale Voorleesdagen weer aan de orde. Wat is uw favoriete voorleesboek?

De Griezels van Roald Dahl. Een prachtig, humoristisch verhaal met leuke illustraties.

Top 10:

1. Serie The Killing I en II - Deense serie met inspecteur Sarah Lund, bedenker Søren Sveistrup. Indrukwekkend gefilmd, super spannend en knappe plot.

2. The Millennium trilogie - Stieg Larsson. Vooral vanwege het intrigerende personage Lisbeth Sallander.

3. Het gehele oeuvre van Henning Mankell

4. Film Le fabuleux destin d'Amélie Poulain - Jean-Pierre met muziek van Yann Tiersen

Op schitterende wijze wordt in beeld gebracht, hoe een jong meisje tot het besluit komt om andere mensen te helpen in hun leven.

5. Het spel van de Engel - Carl Ruiz Zafón

Auteur is een goede verteller. Een boek met prachtige zinnen.

6. Gitte - Kristien Hemmerechts

De schrijfstijl prikkelt mijn nieuwsgierigheid.

7. De Vliegeraar - Khaled Hosseini

Moet je gewoon gelezen hebben. Overweldigende indruk van het zware leven in Afghanistan.

8. Gebroken - Michael Robotham

Robotham schrijft spannende, psychologische trillers.

9. Déjà Dead - Kathy Reichs

Auteur is forensisch antropologe. Haar kennis vind je terug in haar thrillers.

10. Terug naar de natuur - C. Macrander en G.H. Peeters

Dit boek is misschien wat vreemd voor in een top-10, maar ik heb het van kaft tot kaft gelezen en het gaf me achtergrondkennis voor mijn natuurlessen.

advertentie
advertentie